Dagsutflykt till Mostar

Vi från bron i Mostar
Vi befinner oss i Makarska på den kroatiska fastlandet. Det finns en enda anledning till att vi har valt att bo i Makarska. Anledningen är att vi ska göra en dagsutflykt till landet Bosnien & Hercegovina, ett land där vi aldrig har varit. Idag har det blivit dags att åka dit.

Vi har bokat en organiserad busstur. Cirka 15 personer blir upphämtade i en liten minibuss vid den gemensamma uppsamlingsplatsen. Vi har ingen guide för vad vi bokat är en utflyktsbuss som kör oss till städerna Mostar och Medjugorje. Båda städerna ligger i Bosnien & Hercegovina.

Det tar oss ungefär två timmar att köra de cirka 13 milen från Makarska till Mostar. Det är inga dåliga vägar men heller inga stora motorvägar. Vägarna slingrar sig vissa sträckor mellan bergen och andra sträckor är det mestadels grönskande buskage, snarare än skogar.

Busschauffören har under körning samlat ihop våra pass och han har någon slags passagerarlista. Framme vid passkontrollen hoppar han ur bussen och visar upp våra pass och listan. Han är strax tillbaka i bussen, kör typ tjugo meter och lämnar bussen igen. Han går fram till nästa passkontroll som tar oss in i nästa land. Det verkar inte vara någon komplicerad grej att passera kontrollerna. Det hela tar max en kvart och sen kör vi vidare inne i landet Bosnien & Hercegovina.

Framme i Mostar blir vi avsläppta vid en kyrka. Vi får veta att vi ska bara gå gatan rakt fram så kommer vi att hitta det vi vill se. Busschauffören kan ingen engelska men han gör ändå verkligen så gott han kan för att alla ska förstå honom. Han visar en skylt med klockslaget när han vill att vi ska vara tillbaka vid kyrkan. Sen går vi mot sevärdheterna.

Janne på bron i Mostar
Susanne på bron i Mostar

Vi går inte länge alls innan vi är framme vid turiststråken. Vi kommer till en smal liten gränd full av affärer med alla tänkbara souvenirer och en och annan lite restaurang. Det är ganska fint och ser mysigt på något sätt. Gatan är byggd av stora runda kullerstenar. Vi gör ingen stor grej av souvenirerna för vi ska ju se den välkända bron i första hand.

Folksamling uppstår, jodå, vi är plötsligt framme vid välkända bron. Bron går över floden Neretva och egentligen har vi ingen aning om varför bron är så välkänd. Den var totalt sönderbombad under kriget men har återuppbyggts.

Bron är full av turister. På broräcket står en ung kille som vill tjäna pengar på att turisterna vill se honom hoppa ner i floden. Bron är milt sagt rätt kaotisk. Vi beter oss ungefär som andra turister, kräver vår plats och tar några vackra foton från bron. Staden är vacker här omkring. Trots att staden är väldigt liten så finns här både ett flertal kristna kyrkor och ett flertal olika moskéer.

Den välkända bron
Utsikt från bron i Mostar

Bron är avklarad och vi fortsätter kullerstensgatorna med turistbutiker. Vi tittar in i cool bar som är byggd i en grotta, går uppför en trapp och hamnar ovanför hela turiststråket. Sätter oss på en bar men utsikt över bron. Här har de löjligt nog ingen öl från Bosnien & Herzgegovina så det blev en liten miss och vi går snart därifrån tillbaka ner på turiststråket. 

Det är dags för lunch, så vi hinner med det innan vi ska tillbaka till bussen. Vi hittar en kanonfin restaurang med god mat och toppenservice. Tyvärr så är det ingen av oss som minns vad restaurangen heter men vi hade en fantastisk utsikt över bron och floden. På lunchrestaurangen provade vi så klart öl tillverkat i Bosnien & Hercegovina.

Bosnien & Hezegovinas flagga
En bar inbyggd i en grotta

Efter lunch hinner vi med några inköp av souvenirer. En kopp med tryck från Mostar och ett klistermärke som Janne vill ha på sin resväska. Båda inköpen är två rätt vanliga souvenirer för familjen. Sen går vi tillbaka mot kyrkan där bussen står. Vi hinner ta en snabbtitt inne i kyrkan innan vi kliver ombord på bussen igen.

Nu ska bussen köra vidare mot staden Medjugorje... 

Här fortsätter resan