Dagsutflykt till Medjugorje

På väg till kyrkan i Medjugorje
Idag är vi på dagsutflykt från Makarska i Kroatien. Vi har bokat en organiserad bussresa till Bosnien & Hercegovina för att besöka städerna Mostar och Medjugorje. Nu har vi varit i den lilla fina staden Mostar och bussen åker vidare mot Medjugorje.

Vi vet inte särskilt mycket om staden Medjugorje annat än att vi sett på bild att de har en rätt cool och lite annorlunda kyrka. Staden Medjugorje är välkänd bland katoliker och är för många av dem en pilgrimsort. 

Bussen parkerar alldeles bakom kyrkan och när vi kliver ur bussen kokar huvudet. Jag (Susanne) kan bara minnas att huvudet kokat en gång tidigare i livet och då var vi i Malaysia. Nu kokar huvudet igen och det är bara vatten och skugga som gäller. Solen gassar från en klarblå himmel och det är flera hundra meter till närmaste skugga. Temperaturen ligger runt 37-38 grader och promenaden fram till kyrkan känns nästan olidlig. 

Vi passerar en stor utomhusarena, innan vi kommer fram till en skuggigare plats. Strax är vi framme vid den lite annorlunda och coola kyrkan, tar några foton och går sedan så klart in och tittar. Kyrkan är rätt enkel och går mest i vitt. Besöket i kyrkan blir inte långvarigt. Vi går strax ut igen för att titta på några statyer utanför där turister har samlats. Man kan ana att många av turisterna är verkligt troende katoliker. 

Här utanför kyrkan har vi åter igen hamnat i den stekheta värmen. Vi går rakt över gatan för att ta skydd i skuggan. På andra sidan gatan finns massor av restauranger. Alla är placerade i skuggan under stora tak. Vi beställer en stor flaska vatten och det tar bara några minuter innan den är slut. 

Kyrkan i Medjugorje
Interiör av kyrkan i Medjugorje

Som sagt, för katoliker är staden Medjugorje en pilgrimsort. Längs gatan bredvid restaurangerna kommer det klungor av människor och de är många. Vissa av klungorna bär flaggor. Det är flaggor från olika länder, troligen deras hemländer och det är många olika länder. Vi vet inte om detta pågår varje dag eller om det är något tillfälligt just idag, men det är rätt fascinerande och intressant. Troligen är det troende katoliker som av någon anledning tagit sig hit. 

Staty av Jungfru Maria
Gatan i centrala Medjugorje

När vi suttit vid bordet med vårt vatten har Janne skrivit några vykort. Han vill hitta en brevlåda innan vi lämnar Bosnien & Hercegovina, så han lämnar bordet. Någon brevlåda hittar han inte men han hittar ett hotell och lägger vykorten på receptionsdisken och hoppas att det kommer att fungera. Jodå, vykorten kom fram till Sverige.

Familjen samlas igen och det är dags att gå mot bussen. Vi passerar åter igen den stora utomhusarean och det är här alla klungor med människor och flaggor har samlats. Troligen ska det hända något på scenen senare, vi vet inte.

Framme vid bussen visar det sig att det är 42 grader i bussen. Puh! Chauffören får igång luftkonditioneringen och strax därefter kommer vi ombord. Nu har vi bara hemfärden kvar. Det kommer att ta oss ungefär två timmar innan vi är tillbaka i Makarska.  

Utomhusarena där alla samlades
Innan passkontrollen har chauffören samlat ihop våra pass. Framme vid kontrollen lämnar han bussen. När han kliver in i bussen igen och kör han typ tjugo meter. Vi har lämnat Bosnien & Hercegovina. Chauffören lämnar bussen igen och är strax därefter tillbaka. Vi får tillbaka våra pass, chauffören kör vidare och vi är tillbaka i Kroatien. Det tar oss max en kvart att passera gränsen.

Vi har väl fungerande luftkonditionering i bussen men det är lite synd om busschauffören. Han har stora delar av sträckan solen rakt i framrutan. Han plockar med jämna mellanrum av sig solglasögonen och torkar svett ur pannan medans stora delar av passagerarna sover. Sen eftermiddag är vi tillbaka i Makarska.

Det har varit en jättetrevlig utflyktsdag till städerna Mostar och Medjugorje och framför allt har vi lyckats checka av ytterligare ett land. Check på Bosnien & Hercegovina. 

Nu har vi haft två dagar i rad med utflykter så i morgon blir det en alldeles vanlig dag igen, men innan dess blir det en avkopplande middag i centrala Makarska. 

Här fortsätter resan