På plats för tre dagar i Okrug Gornji

Stranden i Okrug Gornji
Vår värd körde oss till busstation. Det var regnigt och åskan gick när vi lämnade Makarska. Vi åkte längs havet hela vägen till Split. Resan tog cirka en och en halv timme. Det hällregnade när vi klev av bussen i Split. Vi trängdes med andra bussturister som stod under tak och tryckte för att ta oss fram till en taxibil. Vi hittade en taxi rätt snabbt och bad honom köra oss till lägenheten vi har hyrt i Okrug Gorjni.

Okrug Gorjni ligger på en ö alldeles utanför staden Trogir. Syftet med att stanna där är för att ha nära till flygplatsen. Vi ska bo i Okrug Gornji tre nätter. Härifrån har vi cirka 30 minuter till flygplatsen när vi ska hem till Sverige igen. Splits flygplats ligger mitt emellan Trogir och Split.

Trots att det är väldigt nära flygplatsen så oroar vi oss ändå för hur lång tid det kommer att ta att lämna ön när vi ska hem. Köerna av bilar är nämligen väldigt långa. Köerna av bilar som ska lämna ön eller vart de nu ska alla bilar. Det löser sig nog så vi funderar inte mer på det.

Det regnar när vi kommer fram till Okrug Gorjni och vi får inte vår lägenhet direkt. Vi går till ena änden av byn där vi vet att det finns några restauranger, sätter oss på en av dem och äter lunch.

Det regnar fortfarande men vi vill sitta utomhus, trots att det är blött och blåsigt. Vi sitter alldeles bredvid en liten småbåtshamn. Det känns väldigt lugnt och genuint som kontrast till Makarska.

Janne och Oscar på stranden
Båten till Trogir går ofta

På väg tillbaka mot lägenheten hittar vi olika utflykter man kan göra, typ båtutflykter till andra öar och det går att snorkla på turerna. Vi hittar även en turistlista och båten som vi vet att man kan åka till Trogir. Det är inga tider man behöver lära sig för båten går ofta och en bra bit in på kvällen.

Vi får vår lägenhet. Den är inte lyxig men den är stor och modern. Vi tyckte verkligen om lägenheten direkt. Två sovrum, stort kök och allrum med TV och soffhörna, ett stort badrum och en liten toalett. Oscars kommentar var att "här kan man bo hur länge som helst". Min tanke är att här vill jag bo en månad varje år. Det känns synd att vi bara ska bo här tre nätter. Lägenheten ligger alldeles bakom en stor matbutik, Tommy och bara över gatan ligger stranden. Till Oscars stora glädje hade lägenheten även den snabbaste surf vi någonsin upplevt på ett semesterboende.

Köket i vår lägenhet
Myshörnan i vår lägenhet

Det regnar fortfarande ute, även om det nu kanske bara duggar. När vi har packat upp går vi ut en promenad i byn. Vi går längs stranden. Vi hittar ytterligare någon stor matbutik, Konsum. Längs stranden ligger många små baren. Det finns att äta på vissa ställen men det känns mer som barer än restauranger. Det känns lugnt och trevligt, trots duggregnet.

På kvällen fixar vi mat i köket hemma. Efter maten sitter vi i myshörnan hemma och Oscar tar plats i sitt egna rum. Här kommer vi att trivas utmärkt i tre dagar. 

Här fortsätter resan