En toppendag i Trogir

Fin båt vid kajen i Trogir

Vi bor i en lägenhet i samhället Okrug Gornji några nätter är för att kunna titta på staden Trogir innan vi åker hem till Sverige igen. Vi har upptäckt varifrån båten till Trogir går och den går ofta så vi gör oss ingen brådska. Vi tar den båt vi hinner med när vi är klara. Vädret är lite småmulet även idag men det regnar inte.

Efter frukost som vi äter hemma i vår fina lägenhet går vi mot båten. Det är en lite rätt mysig båt och vi köper biljetter ombord. Det tar oss cirka tjugo minuter sedan lägger båten till på allra bästa kajplats i staden Trogir.

När vi kliver av båten står vi på en bred promenadgata, alldeles utanför muren till Gamla stan. Promenaden är kantad av restauranger och fina palmer pryder gatan. I ena änden finns ett högt typ något gammalt fort, där man kan gå upp. Här från promenaden ser vi kyrkan som ligger inne i Gamla stan. Längs kajen ligger några riktigt stora fina båtar.



Promenad vid kajen
 i Trogir
Muren runt Trogir
Gamla stad

Gränd i Trogir
Gränd i Trogir

Vi börjar med att betrakta de stora fina båtarna. Vi är bortskämda med båtar från staden Hvar så nu har vi höga krav innan vi blir imponerade. Sen går vi in i Gamla Stan, det vill säga innanför muren. Det fina och det vackra gränderna finns direkt innanför.

Jag i Trogir
Lunch på Dino Dino

Vi går omkring bland gränderna utan att leta efter något särskilt. Vi går in på de gränder där det ser fint ut. Svårt att säga hur länge vi går omkring men plötsligt ligger restaurang Dino Dino alldeles framför oss. Det är lunchdags så det passar alldeles utmärkt att slå sig ner där. Det finns lediga bord, trots att Dino Dino är en av de bättre restaurangerna i Trogir, enligt Tripadvisor. Efter en välsmakande lunch fortsätter vi att strosa runt i staden.


Kyrkan i Trogir
Utsikt från kyrktornet


Vi hittar något torg fullt av restauranger och där ligger även kyrkan. Det är möjligt att klättra upp i kyrktornet. Vi är på god väg att göra det men jag får panik bara vi tittar in i trappen. Det är en läskigt trång spiraltrappa och vi var inte direkt ensamma turister där. Det är inte värt besväret att trängas med turister där, men Oscar och Janne går upp till första avsatsen.

Fortet längs kajen
Utsikt från fortet

Alldeles bredvid kyrkan går vi in i en fin liten butik. Butiken säljer bland annat olivoljor och tvålar och därifrån får vi med oss några små souvenirer.

När vi är nöjda med vår promenad inne i Gamla stan går vi mot båten igen, men innan vi ska hem ska vi ta oss upp i tornet, som troligen är något gammalt fort. Det kostar lite inträde men inget här i Kroatien är särskilt dyrt, med svenska mått, så vi betalar och går in. Innanför är det trappor upp för att komma till utsiktsplatsen i tornet.

Happy Hour drinkar
Det är fint att stå där uppe på fortet och se Trogirs gamla stad nedanför. Innan vi går ner igen går vi hela varvet runt på fortet.

När vi är klara med fortet sätter vi oss på en bar och bara tar något att dricka. Oscar tar en promenad med sin mobil och jagar några Pokémon. Spelet har precis släppts så ännu så länge är det roligt. Sen tar vi båten tillbaka till Okrug Gornji.

Oscar vill gå tillbaka till lägenheten, men vi vuxna tar en promenad längs stranden och sätter oss sen och tar en drink, happy hour, på en av strandbarerna. På kvällen äter vi på en pizzeria borta i en hörnet av stranden, där de flesta restaurangerna ligger.

Det har verkligen varit en toppendag. Trogir var en jättefin stad och kanske till och med trevligare än Split. I morgon är vår allra sista hela dag här i Kroatien.