Utflykt till Blå Lagunen - Malta

Från båten utanför vårt hotell
 Dag två på Malta blev mest en repris av första dagen. Det blev lite pool och lite strand. Oscar kände sig sjuk och ville mest vara på rummet. Vi vuxna tog en kort promenad i vårt närområde och hittade en av de utflykter vi planerade att göra så vi slog till och bokade utflykten redan till nästa dag.

Dag tre på Malta blev därför en utflyktsdag. Vi ska åka båt till ön Comino och titta på Blå Lagunen. Blå Lagunen ser jättefint ut på bilder så vi hade stora förväntningar.

Båten startade klockan 11:00 i stort sätt utanför vårt hotell. Vi intog så klart bästa platserna på däck, för solens skull. Oscar mådde bra igen.

Landet Malta består av åtminstone tre öar. Längst söderut ligger ön Malta, norr om Malta ligger ön Comino och norr om Comino ligger ön Gozo. Vår båt åker norrut för att komma till Comino. Det är inte långt mellan öarna och snart är vi framme vid ön Comino. Här åker båten längs klippiga väggar och vi blir visade ett antal grottor som finns insprängda i klipporna. 

Det är rätt fin natur men vi fascineras ändå mest av det superblå havet.

En av alla grottor och de blå havet
Klippvägg full av grottor
När vi åkt båt cirka en timme svänger vi in i Blå Lagunen. Vi lägger till längs klippväggen precis som 10-15 andra utflyktsbåtar redan gjort. Konstaterar att vi inte är ensamma på ön. 

Vi blir avsläppta från båten och får gå längs klippväggen. Vi följer strömmen av människor eftersom det inte finns något alternativ. Strax övergår vägen vi måste följa till en myller av solstolar, så många att man knappt ser vägen där man ska gå. Just här finns inga lediga stolar så vi är tvungna att fortsätta följa strömmen av människor.

Bad i Blå Lagunen
Oscar i Blå Lagunen
Efter cirka 100 meter förstår vi att vi måste stanna, men det går inte att stanna. Turisterna bakom trycker på man har ingenstans att ta vägen annat än att fortsätta gå. Uppe på berget börjar det släppa lite och det finns stolar men stolarna står huller om buller, bara i ett allmänt kaos. Vi lägger i alla fall ifrån oss våra väskor i en stol. Uthyraren får vi väl hitta senare...

Oscar och Janne på väg till den andra ön
Går i land på den andra ön
Första intrycket av Blå Lagunen var ett kaos, men väl i havet blev det lugnare. Vi badade en stund tillsammans sen bestämmer sig Oscar och Janne för att snorkla och simma över till den lilla ön på andra sidan lagunen. Vattnet i Blå Lagunen är otroligt blått och när de snorklar var sikten otroligt bra, men de kan inte minnas att de såg något speciellt mer än någon lite mask som de inte visste vad det var.

När de snorklar går Susanne går upp på land igen. Solstolen har blivit ockuperad av någon annan och väskan ligger slängd bakom stolen. Problemet var väl att vi inte hade betalat.

Utsikt över Blå Lagunen från stenen där vi satt
Utsikt från ett berg på Comino över Gozo

Bästa platsen visade sig ändå vara på en sten framför gatuköken, bredvid soptunnan. Här satt man bra och hade fin utsikt över bukten. Här satt vi alla senare och åt hamburgare och drack Coca Cola och CISK, det maltesiska ölet. Här satt vi rätt bra.

Vi bada lite till och vi tog en promenad upp på berget. Efter tre timmar åker båten vidare. Vi tror att vi ska få ta en kortare promenad i en hamnstad på Gozo, men riktigt så blir det inte. Båten åkte till Gozo och vände utan att stanna, en rätt meningslös sväng enligt oss. Att vi inte fick gå i land spelade oss ingen roll alls för Gozo fanns inte med bland våra utflyktsplaner.

På vägen hem sitter vi under tak på båten. Det var mest en säkerhetsåtgärd att gå bort från solen på hemvägen eftersom vi nu varit i solen precis hela dagen. Cirka 16:30 är vi tillbaka vid hamnen i Melleha Bay, strax utanför vårt hotell.

Oscar på hemvägen i båten
Båten vi åkt med Comino Cruises
Vi har varit med om många hysteriska turistattraktioner och Blå Lagunen var utan tvekan ett av de värre. Trots alla människor var det ändå en rätt trevlig utflykt. Det var rätt fint vid Blå Lagunen och båten vi åkte med var det inget fel på alls. Där fanns plats för alla.

En av Maltautflykterna var nu avklarad och bara att sätta kurs mot nästa äventyr...