En lyckad dag i vackra Gdansk

Gdansk Glowny - där skulle vi ha klivit av
Idag har vädret varit bättre än någonsin, strålande sol och över 30 grader. Det är midsommarafton och vi har bestämt oss för att göra en utflykt till Gdansk idag.

Efter frukost tog vi en taxi till Sopots tågstation. Härifrån tar vi lokaltåget till Gdansk.  Tågresan tog inte mer än kanske 30 minuter. Det visade sig att det fanns fler stationer som tillhör Gdansk. Tågstationen vi skulle klivit av vid heter Gdansk Glowny. Vi hade gått av vid fel station så vi tog taxi sista biten.

Vad vi skulle göra i Gdansk var att promenera genom den gamla staden och ta båten ut till Westerplatte.

För att gå in i den gamla staden passerar man - Golden Gate - gyllene porten. Strax innan man passerar porten finns något historiskt tortyrrum och bärnstensmuseum. Vi gick inte in in något av dem men tortyrverktyg fanns utanför och vi tittade in i den stora affär med bärnsten.

Oslipad bärnsten
Gyllene porten
- ingången till den gamla staden

När man passerat den gyllene porten är man i den gamla staden och på gågatan Dluga Street. Gågatan är relativt kort och går man en bit kommer man till "torget" med Neptunus statyn. Här är arkitekturen riktigt vacker.

Oscar och jag - Dluga Street
Janne och Oscar - Dluga Street

Här på torget sätter vi oss på en restaurang för att ta något att dricka och bara njuta av de vackra husen. Efter drickastoppet fortsätter vi Dluga Street genom ytterligare en port. Nu är vi redan framme vid vattnet och här ligger båtarna som ska ta oss till Westerplatte. Vi ser att båten snart ska gå så vi snabbar oss för att hinna med.

Torget med Nepunusstatyn
Gdanskvarvet f.d. Leninvarvet

Anledningen till att vi ska besöka Westerplatte är för att här avlossades de första skotten i andra världskriget. Det känns historiskt intressant utan att någon i familjen är så väldigt intresserade av historia.

Båtresan till Westerplatte tar cirka 30 minuter och det är intressant att se alla stora båtar och varv som ligger längs inloppet till Gdansk. Det var guidning på polska, tyska och ryska. Vi kunde förstå en del information från den tyska guidningen. Bland annat åkte vi förbi det före detta Leninvarvet som idag heter Gdanskvarvet. Det var här Lech Walesa startade sin fackföreningskamp som senare blev till Solidariet.

Monument vid Westerplatte
Även detta från Westerplatte
Framme i Westerplatte blir vi däremot lätt besvikna. Vi ser från vattnet ett stort monument som turisterna klättrar på men båten vänder och åker tillbaka. En bra bit från monumentet stannar båten och vi blir avsläppta. Båten lägger till varje timme så om en timme kan vi åka tillbaka.

Det som gör oss besvikna är att vi ska gå hela vägen till monumentet. Hur skulle vi hinna det om vi ska vara tillbaka om en timme? Det var rätt långt till det stora monumentet.

Vi började promenera längs havet där det var rätt fint, men förstod rätt snart att för att inte missa alla mindre monument skulle vi inte gå längs havet. Det fanns mindre minnesmonument som berättade vad som hade hänt på platsen den 1 september 1939. Vi tittade lite halvhjärtat på monumenten för målet blev ändå att ta sig till det stora, vad vi tyckte riktiga monumentet.

Monument vid Westerplatte
Oscar och Janne vid Westerplatte
Snabbare än vi tror har vi ändå tagit oss fram till det stora monumentet. Vi tar några foton och är strax på väg tillbaka igen. Båten ska snart gå tillbaka och vi vill även hinna med en snabb drickapaus. Det är trots allt soligt och över 30 grader.

Ska man säga något om Westerplatte så är det roligt att ha varit där, men är man intresserad av andra världskriget och historien så ska man inte stressa sig genom detta som vi kände att vi behövde göra. Kanske var det intressant men vi gav platsen inte den tid den kanske var värd. Vill man komma bort från själv staden var det en fin promenad.

På väg hem i båten sitter vi bara och pratar för nu finns ingen guidning.

Maria kyrkan
Monument av Johannes Paulus II

När vi kommer tillbaka till Gdansk utbryter kaoset i familjen. Vi är hungriga och har bestämt att vi ska äta på någon av restaurangerna precis där båten kommer att lägga till. Tyvärr pågår något gatuarbete alldeles bredvid så det är ett himla liv. Vi rusar snabbt vidare genom Mariacka Street på jakt efter restauranger. Här finns bara miljoner bärnstensbutiker. Säkert intressant men inget som intresserar i denna hungriga stund.

Astronomiskt ur i kyrkan
Vi rusar snabbt tillbaka till torget där vi satt innan båtresan, väljer första bästa restaurang. Rysk mat visar det sig och där finns inget som Oscar kommer att äta. Familjen är irriterad och vi går snabbt vidare till nästa restaurang på torget. Här äter både Janne och Susanne varsin polsk maträtt och Oscar får troligen kyckling. Sen är alla glada och nöjda igen.

Vi går tillbaka till Mariacka Street men inte för att titta på bärnsten utan för att besöka Mariakyrkan (Mariackakyrkan). Det var en väldigt stor kyrka och ganska vacker invändigt utan att vi tyckte den var märkvärdig på något sätt. Efter det promenerar vi gågatorna tillbaka ut genom den gyllne porten. Vi hittar en taxibil som kör oss till tågstationen för att vi ska återvända till Sopot. Vår utflykt till Gdansk är slut.

Dagen i Gdansk hade varit mycket lyckad.

Tillbaka i Sopot får Oscar äta på McDonalds´ som han blivit lovad och efter en öl på gågatan i Sopot bär det hem till hotellet i taxi. I morgon är det sista dagen i Sopot som vi hoppas kunna vara på stranden hela dagen.