Strandliv på den fina stranden i Sopot

Stranden i Sopot strax före 11:00
Vi vaknar upp till ännu en solig dag. Det är vår sista dag i Sopot idag så vi är glada att kunna tillbringa den sista dagen på stranden. Temperaturen hölls sig runt eller strax över 30 grader.

Efter frukosten går vi ner på stranden alldeles nedanför vårt hotell. Finns inte så mycket att säga om det.

Vi har spaden att gräva med och bollen vi köpt att kasta med och havet där vi kan bada. Oscar ska fortfarande inte bada med sin  haka men han vågar sig i alla fall i vattnet. Han är inte fullt lika bekymrad för sitt sår längre.

När vi kommer ner på stranden är det inte alls så mycket folk men det fylls på hela tiden och på eftermiddagen är stranden full av människor. Beträffande havets temperatur så var det fullt badbart även om det inte var direkt varmt. Enligt Jannes dykarklocka var runt 18-19 grader.

När det blev dags för lunch gick vi cirka 200 meter för att komma till det vi kallade torget. Vi bestämde oss för att äta där så kunde vi sitta en stund på strandbaren senare. Det skulle kännas tjatigt att vara på samma ställe vid varje tillfälle. På torget satt man under stora parasoll och kom på så sätt bort från solen helt.

Oscar ville äta det dyraste som fanns på hela menyn. Visst kändes det onödig men det fick han förstås för det kostade inte mer än vad vi vuxna betalar nästan dagligen för en normal lunch när vi äter ute hemma i Sverige (80-90 kronor).

Oscar och jag framför hotellet
Stranden i Sopot klockan 15:00

Gällande priserna på restauranger var Polen lika fantastiskt som exempelvis Thailand. Man kan välja vad man vill från menyn utan att bry sig om vad det kostar för ingenting är dyrt. Trots Oscars dyra matval så slutade notan på mindre än 200 svenska kronor inklusive två drycker per person.

Efter lunch går vi tillbaka lite till stranden och gräver lite, solar lite och badar lite. När vi tröttnar på det så sätter vi oss en stund på vad som blivit vår favorit i Sopot, strandbaren. Någon öl, någon Coca Cola och någon lufthockeymatch senare tackar vi killen i baren för ett trevligt ställe och berättar att i morgon åker vi hem. Vi har verkligen gillat denna strandbar, trots dess enkelhet eller kanske just på grund av dess enkelhet.

Vi vandrar stranden tillbaka till hotellet igen. Oscar vill surfa och spela spel i datorn så han stannar på hotellrummet. Vi vuxna sätter oss utanför hotellet och pratar en stund, för vi har ju ingen balkong på rummet.

På kvällen, riktigt sent, kommer vi iväg till Sopots Centrum för sista gången. Vi äter middag på samma ställe som vi åt vår första lunch. Den restaurangen gillade vi också. Den låg på stranden alldeles vid piren i Sopot. Vid första lunchen var det den panerade torsken, Dorsz, som var populär och nu beställde Oscar Dorsz. Det var redan sent och den sista promenaden i Sopots Centrum blev inte alls lång innan vi tog taxi tillbaka till hotellet.

Janne leker med kameran - "perfect timing"
Strandbaren i Sopot - blev  favoriten

Vi hade pratat med receptionen om vår avresa nästa dag. Klockan 04:00 skulle en taxibil stå och vänta på oss för avfärd mot flygplatsen. Det skulle inte bli många timmars sömn denna natt.

Sammanfattningsvis kan sägas att vi tyckte väldigt mycket om Sopot och Gdansk. Mycket kan man tacka det vackra vädret vi hade turen att få som gjorde att vi kunde nyttja den fantastiskt fina stranden. Sopot var en fin liten stad med sin stora fantastiska pir som dragplåster och Gdansk var enormt vackert. Sen gjorde det ingenting att kostnaden för mat och dryck var så billigt att man häpnade varje gång man fick in notan.

Vi tyckte mycket om Sopot och Gdansk och kan med hela våra hjärtan rekommendera Sopot och Gdansk till varenda kotte. Ta färjan från Nynäshamn till Gdansk men vackert väder får ni ordna själva.