Wat Xiang Thong - Buddhabilder och vackra mosaiker

Wat Xiang Thong
Tredje dagen i Luang Prabang var det dags att vara lite kulturell. Den gamla staden är känd för sina historiska tempel och kloster. Det lär finnas 33 stycken på denna lilla yta och ett av dem fanns på programmet för dagen. Vi skulle se Wat Xiang Thong, det gyllene templet, platsen där landets kungar tidigare kröntes.

Vi tog shuttlebussen från hotellet till posthuset. En resa som vi nu börjat bli bekanta med. Inne i stan åkte vi vidare cirka fem minuter på en tuk-tuk. Visst hade vi kunnat gå men det var varmt och vi ville komma snabbt fram. 

Framme på området var vi förvånade över att det inte kostade något i inträde. Det kom heller ingen munk fram och ville prata engelska med oss. Vi hade läst att de unga munkarna ofta kom från fattiga delar av landet och man skulle inte bli förvånad om de kom fram och ville träna sin engelska på turister. Munkarna satt i skuggan under ett träd och där satt de trots många turister på området.

Oscar bland Buddahbilder och mosaiker
Vi gick igenom en vitmålad port och kom in på området. Innanför porten fanns ett stort torg och runt torget fanns fler byggnader. Det gyllene templet, Wat Xian Thong var den största bygganden. 

Vi gick först in i byggnaden som låg närmast ingången. Inne i byggnaden fanns många Buddhabilder och en vägg fylld av fascinerande mosaik. Det var mycket guld och mycket rött och såg väldigt påkostat ut. 

Nästa byggnad där vi gick in var den stora byggnaden. Här fanns ännu fler Buddhabilder, ännu mer guld och ännu mer rött och ännu mer mosaik. Det är obeskrivbart. 

Det var vackert på insidan av alla templen men det finaste och mest imponerande vara ändå mosaikerna på utsidan på ett av templen. Det är helt otroligt med vilken detaljrikedom och precision man byggt upp bilder, liksom tavlor på väggarna.


Buddah med mosaiker på väggen
Guldfärgad Buddha

Det förekom i mosaikerna mycket ormar, kaniner och elefanter. Utan att veta någonting har vi ändå förstått att ormar och kaniner har stor betydelse i den buddistiska läran. Mosaikerna är helt obeskrivligt vackra. 

Det finns som sagt flera byggnader på området. Vissa kan man gå in i och andra får man bara titta in i. Gemensamt med dem alla var att Buddhabilder, guld, rött och mosaiker fanns överallt. 

Vi var på området runt en timme och Wat Xiang Thong var absolut värt ett besök. Lite vid sidan om vad vi kallat torget finns några souvenirstånd som vi så klart tittar till, köper något vykort och frimärke som ska skickas hem till Sverige. 

Mosaiker på utsidan av ett tempel
Mosaiker på utsidan av ett tempel



Vackra mosaiker
Även detta ett tempel på området

När vi lämnar området hade vi kunnat ta de stora trapporna ner mot floden men vi är törstiga så vi väljer att gå tillbaka genom den vita porten där vi vet att vi kan hitta dricka. Ute på gatan igen sätter vi oss på första bästa ställe, några tuk-tuk står och väntar. När drickan är slut bär det av med tuk-tuk till nästa ställe. På vår planering står det att vi ska besöka Kungliga Palatset och ta oss upp på berget Phou Si.