På väg till Luang Prabang och Laos

Loungen på Bangkoks flygplats
På eftermiddagen den 13 juli 2012 startade flyget till Bangkok från Arlanda. Det hinner bli den 14 juli innan vi landar i Bangkok och där byter vi bara flygplan för att flyga vidare direkt till Luang Prabang i Laos. Vi fick dock vänta på flyget till Laos i några timmar.

Vi är trötta av tidsomställningen. Vi har tagit reda på att det finns en Lounge på flygplatsen som är öppen för alla. Vi betalar några bath för att få vara där i två timmar.  För pengarna kan vi äta frukost och sitta i mjuka sköna fötöljer. Det var dessutom värt pengarna att få komma till en lugn och skön miljö.

Vi visste att vi skulle flyga till Luang Prabang med Bangkok Airways. Inget konstigt med det Bangkok Airways har vi flygit förrut, men det här visade sig vara ett litet propellerplan. Susanne som är lätt flygrädd gillade så klart inte tanken men det gick i alla fall alldeles utmärkt att flyga i ett propellerplan.

Bangkok Airways till Luang Prabang
Cirka en timme efter start flyger vi in över gränsen till Laos. Mekongfloden rinner nedanför och tillvaron börjar kännas rätt spännande. Nu är vi i ett land där vi aldrig har varit. Ytterligare trettio minuter senare börjar det bli dags för landning. Landet är fullt av berg, det är otroligt vackert men man undrade hur piloten skulle kunna hitta en flygplats bland alla bergen.

Luang Prabang ligger nedanför bergen och intill bland annat Mekongfloden och strax utanför staden landade flygplanet på utsatt tid. Passkön och visumkön var hyfsat snabbt avklarade, eftersom alla som stod där, hade kommit med vårt lilla plan från Bangkok.

Vårt första intryck av Luang Prabang var att där fanns väldigt stora fjärilar och flygplatsen låg fint nedanför alla bergen. Efter att passerat passkontrollen gick vi mot taxibilarna. Att få en bil till hotellet var snabbt och enkelt avklarat och det var fasta priser som gällde. Utmärkt!

Första skymten av Mekongfloden
Vi hade bokat hotell The Grand hemifrån. Vi visste att det skulle ligga lite utanför Luang Prabang. Det låg längre bort än vi trodde men väl framme ser hotellet jättefint ut. Vi får ett fint rum med dubbelsäng och extrabädd och utsikt över Mekongfloden som ligger max femtio meter från vår balkong. 

Vi är fortfarande trötta men mer än nöjda. Vi packar upp, sover en stund och tar ett snabbt bad i poolen.

Innan kvällen är slut ska ha ätit middag i det centrala Luang Prabang. Vi tar hotellets shuttlebus in till centrum. Vi hade läst på en hel del om Luang Prabang och nu var det dags att lära känna staden och det för oss nya landet - Laos. Det skulle bli så roligt.