Luang Prabang - vid floden och på nattmarknaden

Oscar och Janne vid Mekongflodens strand
Vi hade kommit, direkt från Sverge, tidigare på dagen och var så klart jetlagade. Efter att ha packat upp lite, sovit lite och tagit första doppet i hotellets pool var vi redo att börja göra Luang Prabang. Vi hade läst att Luang Prabang är en av världens vackraste städer och så var hela den gamla staden ett av UNESCO:s världsarv. Staden hade mycket att leva upp till.

Vi tog hotellets shuttlebus in till centrum och blev avsläppta utanför postkontoret. Vi hade läst att vi skulle äta längs Mekongflodens strand och vi hade namnet på en av de bästa restaurangerna längs floden. Luang Prabangs gamla stad ligger längst ut på en udde så och det var inte långt till vattnet. Vi gick mot floden och visst fanns det restauranger men inte såg det ut som vi trodde. Det var många väldigt enkla restauranger, kanske inte direkt omysiga men inte var det som vi hade trott. Restaurangen vi letade efter hittade vi inte alls. Vi slog oss till sist ner på en av alla restauranger för att att äta vid floden det skulle vi enligt vad vi bestämt.

På restaurang vid Mekongflodens strand
Mekongflodens strand vid restaurangen

Oscar åt troligen någon kycklingrätt. Vi vuxna provade på det Laotiska köket. Janne åt Laotisk korv och jag åt Orlam. Korven var ok men ingen höjdare och Susannes mat var absolut ingen höjdare. Båda var vi i alla fall nöjda att ha provat på landets mat.

Efter middagen gick vi bort från floden igen och tog oss tillbaka till stadens centralare delar. Gick till vår stora glädje rakt in i nattmarknaden, som så klart också fanns på schemat att göra. Här såldes många olika sorters saker men huvudsakligen souvenirer. Vi gick vidare längs gatan och vet att vi är på väg tillbaka mot postkontoret.

Nattmarknaden sålde mycket souvenirer
Ännu en glad överraskning är att vi går rakt in i matmarknaden också. Det var en gata men här fanns ett flertal bord och massor av mat. Många av maträtterna såg riktigt goda ut. Vi visste att matmarknaden fanns och planerade att äta där en kväll men idag hade vi redan ätit. 

Vi valde ändå att stanna för att dricka varsin BeerLao, för det var en jättetrevlig, rätt mysig och genuin plats. Vi gillade stället. Oscar fick så klart en Coca Cola.

Gatan för matmarknaden är en lite smal gränd och det är fullt med folk som rör sig fram och tillbaka. Det är förvånansvärt många turister. Vi sitter på smala bänkar där våra stora västerländska rumpor knapp får plats. Bordet framför oss är inte stabilt och den röda duken har sett bättre dagar. Det kommer dofter från grillarna och matos från alla tänkbara rätter.

Mat på matmarknaden

Kvällen avslutas på matmarknaden




Här sitter vi, vår första kväll i Laos och har det alldeles underbart. Det är så här vi vill ha det och när det blir dags att gå tillbaka till hotellets shuttle-bus så vet vi att vi kommer att återvända till matmarknaden. Det känns roligt att åka tillbaka till hotellet för redan nu vet vi att vi gillar Luang Prabang. Och det kommer att bli ännu bättre...