Kuang Si Falls - Häftigt vattenfall med badbara pooler

Nedre poolen i Kuang Si Falls
Som en utflykt från Luang Prabang kan man åka till ett fint vattenfall, Kuang Si Falls. Det är möjligt att bada i vattenfallet och i dess pooler. Vi hade läst på om Kuang Si Falls och fått veta att som barnfamilj kan man lätt fördriva flera timmar där. Utflykten till Kuang Si Falls var alltså given för vår familj.

Förmiddagen tillbringade vi på hotellet och efter lunchen kom en van och hämtade oss. Vägen till Kuang Si Falls kantades mest av risodlingar. På sina hålls såg vi människor arbeta på risfälten med, vad vi uppfattade på långt håll, mycket omoderna maskiner. 

Vi körde ungefär en timme innan vi parkerade och var framme. Vi blev lite förvånade, undrar varför egentligen, att det var så mycket aktivitet runt vattenfallen. Runt parkeringsplatsen fanns massor av stånd med souvenirer till turisterna och här fanns också ett flertal restauranger och matstånd.

För att komma till vattenfallet skulle man betala inträde. Minns inte vad det kostade men det var inte mycket pengar. Ingenting var dyrt i Laos. Innan man kom fram till vattenfallet passerade man även en inhägnad med någon slags björn. Vi brydde oss inget närmare om dessa björnar. Det var till vattenfallet vi skulle och vi hade inte hur mycket tid som helt innan bilen skulle köra oss hem igen.

Oscar i Kuang Si Falls
Janne i Kuang Si Falls
Framme i vattenfallet är vi en bit in i skogen. Vi är i den nedre delen av vattenfallet, vattnet är turkost och framför oss har vi en badbar pool med ett litet vattenfall. Vi badar direkt i första bästa pool och kämpar simmande mot fallet. Vi vet att området där man kan bada är större så vi går vidare uppåt. Högre upp fanns det ännu en pool fylld av turkost vatten och ett lite större vattenfall. Vi inser att det är här vi borde varit redan från början.

Här badar massor av människor och till de mest vågade fanns även ett rep man kunde använda för att slänga sig i poolen. Man klättrade upp i ett träd, tog tag i repet och slängde sig i poolen. Det var kö till repet och Oscar stod så klart i kön. Han hoppade flera gånger och det var nog den stora behållningen för honom. Han tyckte det var jättekul.

Oscar och Janne i övre poolen
Oscar hoppar från repet ner i poolen

Efter badet i vattenfallet var det dags att gå tillbaka bilen som ska köra oss tillbaka till hotellet. Vi byter om i de provisoriska omklädningshytterna och tar oss sen tillbaka till parkeringen. Vi hinner slå oss ner på en av restaurangerna och ta något att dricka. Nu får vi prova på den mörka Beerlao, den ljusa vi druckit tidigare fanns inte på restaurangen vi besökte. Det var helt ok att få prova på även den mörka. Vi hinner så klart också med att titta lite på souvenirer.

En liten by där vi stannade på hemvägen
Risfält längs vägen till Kuang Si Falls
Bilen åkte samma väg hem som den tagit till Kuang Si Falls men på hemvägen släpptes vi av vid en liten by. Det var en ganska ordinär by för att vara i Laos och därmed ganska fattigt. Vi promenerade tio minuter runt den lilla byn och vårt promenadstråk kantades av barn som sålde framförallt tygband man knyter runt handleden. 

Tygbanden var i det närmaste gratis för oss turister och i stort sätt varje sällskap från vår van smälte för dessa underbart söta barn. Det var ändå sorgligt på något sätt för de behövde mer pengar än det löjliga lilla bidraget vi lämnade efter oss när bilen åter igen åkte därifrån.

I bilen på väg tillbaka till hotellet var känslan över att befinna sig i Luang Prabang i Laos enormt trevlig. Laos hade varit ett land vi inte visste mycket innan vi kom hit. Nu hade vi snart varit här i två dagar och hittills hade allt varit över all förväntan.

När eftermiddagen närmar sig kvällen är vi åter tillbaka på hotellet, Le Grand och ikväll ska vi äta på Lao Lao Garden.