Blå Lagunen och finkrog blev starten i Reykjavik

På väg mot Blå Laguen

Den 21 juni 2012 ska vi äntligen åka till Island. Vi hade pratat om Island i så många år men det har aldrig blivit aktuellt att åka dit. Nu hade vi bokat en paketresa, 4 dagar, med Vulkanresor och vi ska bo på SAS Radisson Saga, centralt i Reykjavik. På programmet finns att vi ska bada i Blå Lagunen, göra Valsafari och åka den Gyllene Cirkel. Vi hade packat regnkläder och varma tröjor för vi hade fått veta att även om solen skiner kan det plötsligt slå om och bli riktigt kallt. Vi hade stora förväntningar på Island och inställda på att det skulle vara kallt.

Vi flög med Iceland Air, ett riktigt modernt och fint flygplan med egen TV. Oscar såg Titanicfilmen och Susanne såg turistinformation om Island. Vi åkte från Arlanda 14:10 och eftersom klockan på Island är två timmar mindre än i Sverige så var vi framme redan 14:30. Det kändes som vi hade hela dagen kvar...

En guide möter oss och visar var bussen finns. Bussen ska köra oss till Blå Lagunen och det tar ungefär 45 minuter innan vi är framme. Vi fascineras redan på vägen dit av naturen som är full av lavastenar. När vi närmar oss Blå Lagunen kan vi se ångor stiga upp från marken.  

Jättestor pool
Janne framör ångande svavel


Oscar och Janne
Susanne och Oscar

Inne på Blå Lagunen finns en jättestor "pool" och vattnet är i det närmaste turkost. Det är rätt häftigt. Vi  badar naturligtvis, vadar oss genom poolen och tar massor av bilder. Här och där ångar det svavel och vill man kan man kleta in sig i någon lera som bildats i det mineralrika vattnet. På vissa ställen i poolen är det nästan så varmt att man bränner sig men generellt är det kanske runt 40 grader.

Det finns inte mycket mer att berätta om platsen, men bilderna får visa mer. Vi vadar omkring i poolen cirka en timme och vi avslutar med varsin dricka i baren, som naturligtvis var uppbyggd i poolen. Den isländska ölen Gull till oss vuxna och Oscar får någon Blå Slash. Det var riktigt trevligt att vara vid Blå Laguenen och riktigt bra början på vår Islandsresa. 

Efter badet i Blå Lagunen åker bussen runt till alla hotellen och lämnar av gäster. Nu får vi för första gången se Reykjavik. Det visar sig vara en liten fin stad, omgiven av vatten, och nu visste vi att den här staden skulle vi nog kunna tycka om. Vårt hotell visade sig ha ganska stora rum, vi fick bo på sjunde våningen, och tjejen i receptionen sa att det tar ungefär 10 minuter att gå till centrala Reykjavik. 

Susanne
Janne med en isländsk Gull


Vi hade inte ätit någon riktig lunch så vi var hungriga. Vi orkade inte göra så stor grej av maten, byta om och göra oss ordning, så vi beslutar oss för att äta på hotellet. Det fanns en restaurang högst upp vi valde den för att vi visste att därifrån hade vi fin utsikt över staden. Lätt luffarklädda, fortfarande i reskläder, går vi upp en trappa till restaurangen. Restaurangen heter Grilled. 

Vi får menyn, det visar sig att de har bara tre förrätter, tre huvudrätter, tre desserter och det är rätt dyrt. Grilled, då tänkte vi oss grillad mat, kanske hamburgare men det här var ingen restaurang där man serverar hamburgare. Det blev inte riktigt vad vi tänkt oss men vi sitter kvar och beställer. 

Vi har försett oss med drickor från baren
Oscar på Grilled


Vi beställer varsin huvudrätt och dryck till maten, men blir även serverade några små smakmenyer och allting är väldigt gott. Servicen är utomordentligt bra och varefter vi får maten och värsta hungern lägger sig inser vi att vi sitter på en riktigt fin restaurang. Det blev lite fel i starten men nu gör det ingenting längre. Senare under kvällen får vi klart för oss att denna restaurang år 2010 var den bästa restaurang som fanns i hela Reykjavik. Och då känns det riktigt kul att ha ätit där. Och utsikten var jättefin!

Efter maten tog vi en promenad runt hotellet, klockan närmar sig nu 22:00 och det blir dags att sova. Vi ska upp tidigt nästa dag för att åka på Valsafari.