Valsafari i Reykjavik var ett nöje för alla

Den röda båten är vår valbåt
Vi reste till Reykjavik den 21 juni 2012, andra dagens förmiddag gjorde vi en utflykt - Valsafari. En liten van kom och hämtade oss vid hotellet och körde oss ner till hamnen. Vid hamnen väntade båten, vi kliver ombord. Oscar som är yngre än 12 år ska enligt reglerna ha flytväst på sig och det får han låna på båten.

Vi lämnar Reykjaviks hamn och båten åker cirka 30 minuter innan vi stannar till vid en ö som kallas Puffin Island. Vi visste att vi skulle kunna få se Lunnefåglar på denna safari och trodde att det i bäst fall handlade om att få se någon eller några av dessa fåglar. På denna lilla ö, Puffin Island, fanns överraskande nog hundratals och kanske tusentals Lunnefåglar. Det var verkligen en överraskning att det var så många fåglar. Vi stannar här (på båten) cirka tio minuter och beskådar alla fåglarna.

Båten åker en vidare så att vi kan hitta valarna. De valar som vi förhoppningsvis skulle få se var vikvalar som kan bli uppåt 10 meter. Om vi hade riktigt tur kunde det kanske finnas späckhuggare också men vi uppfattade det som att det var fel säsong för att se dem.

För att hitta vikvalarna letade vi efter fågelstim av Arktiska tärnor. Fåglarna och valarna levde av samma föda sades det. Hittade vi fåglar skulle det vara troligt att det fanns valar i närheten.

Alla på båten ville så klart se valar. Högst upp i fören på båten, på ett slags utsiktstorn stod den engelsktalande kille som var vår guide. För att alla skulle ha möjligheten att titta åt rätt håll när vi väl såg valarna fanns ett jättebra system. Rakt fram i båten "var klockan 12:00" och utifrån det kunde alla skrika ut åt vilket håll man skulle titta. Det var ok för alla att skrika om man såg något. Jättebra sätt faktiskt!

Reykjavik i bakgrunden
Lunnefåglar


Arktisk tärna visar vägen till valarna
Vikval längst ner till vänsteer

Vi hittade fåglarna och båten cirkulerade runt och det tog en stund innan vi hittade valarna. Sen dök de upp lite då och då, "eleven o´clock", "three o´clock" eller "twelve o´clock". Det var bara att titta åt det hållet som ropades.

Sannolikheten att man ska få se valar är över 90 % så man ser dem. Om man vet att de är 7-10 meter långa så är det ändå förvånansvärt liten del av dem man ser. Man ser toppen av fenan och när fenan väl visas så går allting så fort att det är så gott som omöjligt att hinna ta ett foto. Vi såg i alla fall säkert valfenor vid 30-50 olika tillfällen så visst fanns dem. Det var ett nöje att bara få vara ombord på båten och ännu roligare förstås att vi såg valar.

Vikval "twelve o´clock
Susanne på båten


Oscar på båten
Oscar på båten

En liten överraskning, som inte ens guiden räknat med vara att två stycken tumlare vid ett tillfälle simmade med oss längs båten. De kom upp ovanför vattenytan så att man såg dem på riktigt, men inte heller där var någon av oss snabba nog att få ett foto.

Efter att vi tittat på valar säkert två timmar vänder båten för att åka tillbaka mot Reykjavik. Nu går många av oss på båten in, för det var lite småkallt och blåsigt på däck. Inomhus, i det lilla caféet serverades varma drycker och enklare mackor för den som ville ha. Det blev varm choklad och en macka till Oscar och vi vuxna ville förstås hellre smaka valpunch.

Valpunch är ingen specialare på Island så vitt vi vet och hade heller ingenting med valar att göra. Det var varm choklad blandad med någon alkoholhaltig dryck. Det var mest roligt att de kallade det för valpunch. Valpunchen värmde gott!

Information om Arktisk tärna
Vikval på olika språk


Varma drycker och infobroschyrer
Oscar är "king of the world"

Under tiden båten åkte hemåt och vi drack våra varma drycker kunde man titta i böcker och andra informationsbroschyer om de fåglar och fiskar vi hade sett. Informationen fanns på flera språk så att visste även vad fiskarna och fåglarna heter på sitt eget språk. Det var riktigt bra ordnat.

Att göra valsafariet var ett riktigt nöje som vi alla tyckte var jättekul. Kommer ni till Reykjavik en dag rekommenderar vi valsafariet. Cirka 3 ½ timme efter starten är vi tillbaka på hotellet och eftermiddagen är vi fria (inget program) att göra Reykjavik.