Utgrävningarna i Butrint, Albanien

Janne och Oscar på båten till Albanien
Vi befinner oss på Korfu och gör en dagsutflykt till Albanien. Vi åker båt och resan till Albanien tar cirka en timme. Det är spännande att åka till Albanien för vi har aldrig varit här och det är ett land vi inte vet mycket om. Syftet med hela resan till Korfu är just att vi ska göra den här utflykten.

Båten lägger till i staden Sanandra. Det står en buss och väntar på oss. Bussen ska ta oss till utgrävningarna i Butrint så Sanandra får vi titta på när vi kommer tillbaka. Det är cirka två mil astratt åka och bussen lämnar Sanandra. Vi åker förbi en stad med en liten strand. Det är tydligt på många ställen att Albanien satsar på turister, men infrastrukturen är ett problem, berättar guiden. Närmaste flygplats ligger i Tirana och dit är det 31 mil. 

När vi närmar oss Butrint blir vägen där bussen åker otäckt guppig. Vägen är under uppbyggnad och det ser ut som att man slängt ut en massa stora stenar och högst upp på stenkullen ska vägen byggas och där kör bussen. Bussen kryper verkligen fram och det är väldigt studsigt. På sina ställen även rätt brant, lite otäckt helt enkelt. Guiden ber om ursäkt på landets vägnar.

Bortsett från en studsig bussresa är naturen där vi åker är jättefin. Vägen vi åker kantas av en salt insjö, Lake Butrint. Sjön var lika blå som havet och när vi är högt upp på stenhögarna kan man se havet på ena sida och insjön på andra sidan. Det är så blått och det är riktigt fint. 

Framme vid utgrävningarna i Butrint

Stenig men vacker väg fram till Butrint
Butrint var ett stort område med utgrävningar från antiken och det numer ett av UNESCO:s världsarv. Stad har under olika tidsperioder varit bebodd av greker så väl som romare. Här finns en lite en liten amfiteater, rester från badhus, en kyrka med golvmosaiker med är man historiskt intresserad så är det absolut en sevärd plats.  engelsktalande guide vandrade runt med oss i det utgrävda området.

Janne försökte lyssna på guiden som var väldigt duktig och bra på engelska. Oscar var lite uttråkad i bussen på väg till Butrint men det gick över. Han fick en Coca Cola när vi startade promenaden och energin kom tillbaka. Sen vandrade han omkring och tittade på allting och verkade faktiskt intresserad. 

Jag tycker det är häftigt med mosaiker och ett golv i en tidigare kyrka var fylld av mosaiker. Jag är nog annars den visar minst intresse. Jag har svårt för att lyssna på guider alltför länge, orkar liksom inte koncentrera mej på att höra allt de säger. Jag övergår efter en stund till att fotografera istället. Omgivningarna är jättefina. Vi har fortfarande Lake Butrint alldeles bredvid utgrävningarna där vi går. Allt är jättevackert! Och absolut är även utgrävningarna värde att se.

Oscar och Susanne
Golvet i kyrkan är full av mosaiker
Oscar på amfiteaterns läktare


Promenaden runt utgrävningarna tar cirka en timme. Vi fick veta redan när vi startade att det skulle finnas toalett och dricka när vi var färdiga. 
  

När vi är klara går vi trappor rakt ner till bussen. Nere vid bussen finns en bar. Det hade de väl räknat ut bra, att turisterna ville ha en bar. Det ingick i programmet att man skulle hinna dricka något. Janne och jag tar vår första öl i Albanien. Minns inte vad ölen hette, men den var ljus och väldigt lättdrucken. Kravet är att ha ätit och druckit något i landet för att få räkna landet. Vi kan äntligen säga att vi har varit i Albanien. 

Oscar med Lake Butrint i bakgrunden
Lake Butrint

Vi hinner bara en öl för nu ska bussen vidare till en plats där vi ska äta lunch. Innan dess ska vi åter igen ta oss fram på den lite otäcka vägen. När de värsta kurvorna är över kan man börja slappna av för nu är det bara stenig och guppig väg kvar och det ska nog gå bra. Nu ska vi åka någonstans och äta lunch.

En bra sida om du vill läsa mer om Butrint är: http://www.butrint.org/index.php.

Strax innan vi kommer tillbaka till Sanandra stannar vi på en liten plats där det inte finns mycket mer än vår restaurang. Vi blir serverade en buffé men mat som påminner mest om grekisk mat. Kanske finns det någon lokal variant men inte som vi märker.

Vår första öl i Albanien
Utgrävningar i Butrint

Utanför restaurangen finns ett bord som fungerar som souvenirbutik. Här köper jag en röd kopp  föreställande Albaniens flagga, en flaska albanska "brandy" till Janne och några vykort att skicka hem. Vad vi vet har de där hemma aldrig fått något vykort från Albanien. Vi äter vår mat och dricker ytterligare en albansk öl. Denna gång heter ölen Tirana.

När maten är uppäten och alla souvenirer köpta så åker bussen tillbaka Sanandra.

Här fortsätter Albanien