Sanandra, här finns en strand mitt i staden

Sanandra från havet
Vi är på dagsutflykt från Korfu till Albanien. Vi har hittat på utgrävningarna i Butrint på förmiddagen. Nu har vi fått lunch och bussen kör oss tillbaka till Sanandra. Bussen släpper av oss i centrala Sanandra och innan båten går så får vi cirka en timme för oss själva i staden Sanandra.

Vi behöver pengar så bland det första vi gör är att leta reda på en bankomat. Vi ser en bankomat ganska omgående och bankomaten har Euro. Vi passar på att plocka ut så mycket vi kan. Vi får en bild av att Albanien är ett mer utvecklat land än Grekland där vi har letat pengar i nästan en vecka (de fyller inte på bankomaterna på grund av någon strejk). Albanien har Euro i sina bankomater trots att de själva inte använder Euro.

Efter bankomaten går vi mot stranden. Vi passerar lite snabbt strandpromenaden som väl i och för sig hade varit kul att titta närmare på men vi tror att Oscar helst vill bada. Snabbt byter vi om och slänger oss i havet. Det är riktigt skönt att få ta sig ett dopp efter denna dag i Butrint och nu har vi badat i Albanien också.

Stranden i Sanandra är smal och men den var nog ganska lång. Vi såg var den började men vi vet inte riktigt var den slutade. Den sträckte sig nog längs halva staden. Det var ingen sandstrand utan stora runda fina stenar som fortsatte ner i havet. Det var rent och snyggt och havet var fint. 

Stranden i Sanandra
Strandpromenaden

Även om stranden kanske var lite trång så är det alldeles
 utmärkt att den ligger mitt i staden. Vi tittade inte så mycket på Sanandra men av det vi såg verkade det vara en fin liten stad.

Efter att ha badat en stund (vi hade en timme på oss) tills bussen ska gå tillbaka till båten. Nu börjar vår Albanienresa att ta slut. Vi kliver åter igen på båten och även denna gång tar det en stund innan alla är ombord. Av tull och passformaliteter har vi inte märkt något. Vi har inte ens gått igenom en passkontroll i Albanien men vi har visat passet för resefirman så de skötte nog detta på något sätt.

Den här dagsutflykten till Albanien tar slut här. Det lilla vi såg av Albanien var fint och vem vet om vi åker tillbaka dit en dag.

Båten tillbaka till Korfu
Sanandra från havet

Det som är intressant är att man kan tydligt se att Albanien satsar på turismen. Längs kusten i Sanandra byggs det överallt och det ska bli hotell och restauranger. Vår engelsktalande guide berättade för oss att man har infrastrukturproblem om hur man ska få dit turisterna. Närmaste flygplats i Albanien ligger i Tirana och dit är det 31 mil. Man funderar på möjligheten att ta ner turisterna på Korfus flygplats.

Det ska bli intressant att följa Albanien framöver och deras utveckling. De hoppas själva på att få dit många turister och det känns roligt att ha fått var där innan den stora invasionen kommer.