Äntligen har vi fått se stranden i Jurmala

Oscar och Susanne på Cinderellabåten

På kvällen den 13 juli 2010 går vi ombord på Viking Line båten Cinderella. Vi ska bo på båten två nätter och dagen däremellan skulle vi tillbringa i Riga och Jurmala. Båten går till Riga och vi har förbeställt en sightseeingtur till Jurmala. Vi har aldrig varit i Lettland och Susanne har pratat om att få se stranden i Jurmala i många år och det är anlednigen till att vi åker dit.

Valet föll på Viking Line av den anledningen att de hade utflykten till Jurmala och att båten var full av barnaktivieter. Vi skulle alla komma att ha en trevlig resa.

Nästa morgon vid 11-tiden (Rigatid) lägger vi till i Riga. Av pass och tullformaliteter märker vi ingenting. Båten lägger till nästan i city och utanför båten står sightseeingbussarna på rad. De flesta bussar ska köra runt i Riga och bara en av bussarna ska köra till Jurmala. Vi kliver på. Det tog cirka 30 minuter innan bussen är framme i Jurmala.

Framme i Jurmala börjar bussen med att köra runt oss bland gator och hus och guiden berättar för oss om dessa fina kvarter. Det är de dyraste husen och de finaste kvarteren i hela Lettland. De så kallade finaste gatan heter Juras iela (iela=gata) och så troligen ligger den parallellt med stranden.

Det är svårt att förklara hur husen ser ut. De har en speciell arkitektur, många av husen  är från sekelskiftet men minst lika många är nybyggda men i samma stil som den gamla arkitekturen. Förmodligen har arkitekturen ett namn men det känner vi inte till. Minns inte att guiden nämnde det. Ett exempel på hus ser ni i alla fall på bild nedan. Märkbart är att många av husen var mycket låga och då menar vi att varje våning är låg så hela huset ser lägre ut än ett "vanligt" hus skulle ha gjort.

Efter att bussen åkt runt och visat oss de fina husen stannar den mitt i staden. Här finns en gågata med restauranger och många affärer. Härifrån är det också gångavstånd till stranden. Vi får en timme på oss att gå runt i staden.


Ett hus på Juras iela - den "fina" gatan
Så heter den "fina" gatan i Jurmala


Stranden i Jurmala är tre mil lång 
Stranden i Jurmala är tre mil lång

Oscar och ett av stadens finare hotell
En lettisk sedel - vi har hämtat ut pengar

Vårt mål blir direkt att gå till stranden. Det tar oss cirka tio minuter att komma till stranden och så klart byter vi om och badar. Havet är otroligt långgrunt. Det känns som att man kan gå till Sverige innan man kan doppa sig. Stranden sägs vara tre mil lång och det är den säkert. Vi ser inte slutet på stranden åt något av hållen.

Där vi kommer ner på stranden fanns ett finare hotell och en bar på stranden. En bar där vi mer än gärna satt oss om vi haft mer tid för vi har fortfarande inte druckit en lettisk öl. På stranden finns även toaletter och omklädningsrum samt lite "leksaker" som kostade pengar. Vi har inga lettiska pengar ännu så det var inte läge att göra något och vi hade heller tid. Stranden är i alla fall fin och äntligen, äntligen har Susanne fått se denna strand.

När vi badat byter vi om igen för att vi ska tillbaka till bussen och förhoppningsvis hinna med att titta lite på stadens city. Vad vi hinner hitta en bankomat där vi tar ut lite lettiska pengar och sen går vi till närmaste affär för att köpa dricka. Vi har cirka 100 meter till bussen och det har blivit dags att gå tillbaka. Trettio minuter senare är vi tillbaka i Riga.

Det var trevligt att besöka Jurmala och vem vet om vi kommer tillbaka en dag. Om vi skulle åka tillbaka blir det i så fall för exempelvis en veckas semester. Det finns ingen garanti för fint väder men en fin strand är det och från Stockholm är det närmare till Jurmala än vad det är till exempelvis västkusten.