En riktigt trevlig dag i Riga

Inne i hangarerna finns en marknad
I juli år 2010 åker vi båt till Riga och väl framme börjar vi med en utflykt till Jurmala. När vi kommer tillbaka till Riga från utflykten till Jurmala blir vi avsläppta vid Operahuset i gamla staden. Nu har vi tre och en halv timme på oss att titta på Riga. Vi får göra det på egen hand eftersom vi valt bort sightseeingturen i Riga för Jurmala.

Vi har läst på om Riga och vad vi ville försöka hinna dessa timmar var endast att gå omkring i Gamla Riga. I gamla Riga ska vi gå på en marknad i gamla hangarer, åka upp i ett kyrktorn för att se på utsikten, dricka öl från Lettland samt titta på husens arkitektur. Detta är vad vi sak hinna göra i Riga. 

Vi började vår upplevelse i Riga med att snabbt gå igenom en liten shoppinggata. Här fanns stånd på gatan och det vi framförallt tänker på är att här såldes bärnstenar i alla former.

Vårt mål när vi passerat igenom shoppinggatan är McDonalds som vi har sett från bussen. Vi köper vad vi vill ha på McDonalds och sätter oss med maten i en stor och jättefin park mitt i staden. 

Efter att vi fått lite ny energi styr vi stegen mot de gamla hangarerna där det ska finnas en marknad. Det tar ungefär 20 minuter att gå till hangarerna. De ligger nära den "gamla staden" men ändå inte riktigt där, utan strax utanför.

Jag tror inte vi är på humör att titta på någon marknad för vi går igenom den rätt snabbt. Här finns mest mat som vi kan se och även lite andra saker som tidningar mm. Kul att ha sett men så särskilt imponerade är vi inte. Kanske beror det mycket på att det är runt 30 grader varmt i Riga denna dag.

Lacplesis - lettisk öl
Köttmarknad i en av hangarerna







Fin arkitektur i Riga
Fin arkitektur i Riga

Utanför marknaden hittar  vi till sist vårt första tillfälle att sätta oss och dricka en lettisk öl. Denna öl heter Lacplesis. Korrekt stavning kan man se på glaset här ovan till vänster. Vi sveper ölen ganska snabbt för vi sak gå vidare och titta på Riga.  

Vi styr stegen in mot gamla staden igen och vi vill nu hålla oss hyfsat nära Operahuset eftersom bussen som ska ta oss tillbaka till båten avgår därifrån. Bussen går varje halvtimme och naturligtvis ska vi med den absolut sista bussen.

S:t Peterskyrkan 
Det finns ett flertal kyrkor i Riga och många av dem är kanske sevärda men vi har bestämt oss för att vi ville till St: Peterskyrkan. Vi ser tornet och vet därför att det inte är så långt dit. På vägen till kyrkan passerar vi ett flertal hus med Jugendakitektur som är typisk för den gamla staden i Riga.

St: Peterskyrkans torn har en lång historia av bränder och åsknedslag. Det senaste tornet byggdes 1973 och innehåller en hiss. Som turist kan du åka upp i hissen för att titta på utsikten över Riga och kanske främst gamla stan.

Vi åker upp i hissen och det är en riktigt fin utsikt som möter oss. Man ser hangarerna, alla kyrkorna i staden, den fina arkitekturen, operahuset och ett flertal andra hus som säkert är värda en historia. Vi ser floden - Daugava - som går genom staden och där i floden ligger vår båt, Cinderella.. När vi kommer ner från tornet är det bara att gå raka vägen till bussen. Vår dag i Jurmala och Riga är över.

Tillbaka på Cinderellabåten finns - för Oscar - en stor överraskning. På soldäcket hare de fyllt en pool med havsvatten. Det blir en riktig höjdare för hela familjen eftersom vi vuxna kunde sitta och koppla av med varsin Lapin Kulta medans Oscar badade i poolen. 
Båten är som sagt full av barnaktiviteter tillsammans med Ville Viking. Här finns legotävlingar, rittävlingar, frågesport, filmvisning och Oscar och jag ser filmen Alice i Underlandet. Det finns också spelrum med Wii Sport och Guitar Hero. Oscar har det hur bra som helst på båtresan hem. 

Det allra bästa på båten är dock trollkarlen Mr Dannyman. Han är riktigt duktig, rolig och irriterande bra. Vi ser honom tre gånger under resan och han är lika bra varje gång. 

Utsikt från S:t Peterskyrkan
Utsikt från S:t Peterskyrkan 


I floden ser vi  Cinderellabåten
Poolen på båtdäcket för de minsta

Hela kryssningen till Riga har varit jättetrevlig och vi kan varmt rekommenderas. Naturligtvis var Riga värt en resa i sig själv men vi är väldigt glada att vi även gjorde utflykten till Jurmala. Det känns som vi fick lite mer av Lettland på så sätt. Vi besöker nog inte Riga men som vi tidigare skrivit kan vi nog tänka oss en vecka i Jurmala. Vi har haft en jättetrevlig resa.