SongKran i Hat Yai var sanslöst roligt

Oscar är inte trött. Han ska inte sova
Den 13 april 2008 landar vi i Bangkok. Målet med denna resan är att i första hand ta oss till Ko Lipe.

Vi ska starta vår resa i Hat Yai, resa vidare till Ko Lipe. Från Ko Lipe vill vi åka färjan direkt till Ko Lanta. Vi har flygbiljett hem från Phuket så dit måste vi men vad som ska hända efter Ko Lanta vet vi inte nu.

Framme i Bangkok har vi landat på Subarnaburi och måste förflytta oss till den gamla flygplatsen för att flyga med Thai till Hat Yai. Vi har hela tiden veta om det men tyckt att det är ok. Vi tar en taxi som ska ta strax under timmen.

Framme på den gamla flygplatsen strular det till sig. Vår flight (som vi bokat hemifrån) har bytt avgångstid Vi trodde att vi skulle få flyga cirka halv tio men nästa plan till Hat Yai går inte förrän vid hav två. Vi var ganska trötta efter resan och jetlag och detta ville vi inte vara med om.

Vi sätter oss på ett fik för att fundera på saken. Vi beslutar oss för att stanna på flygplatsen och försöka sova i något hörn. Beslutet gillades inte av alla. Oscar ( 6 år) vägrar nämligen att erkänna att han är trött. Han ska inte sova. Efter mycket tjat så somnar han i alla fall på golvet i ett hörn av flygplatsen. Han sover säkert tre timmar. Vi vuxna sover också någon timme. Vi hinner med lunch också innan planet ska lyfta.

Song Kran på gatan
utanför vårt Novotell
Framme i Hat Yai blir vi hämtade av en van från Novotel - hotellet som vi bokat hemifrån.

Vi vet att det är Songkran i Thailand idag och det ser vi fram mot att få vara med om. Songkran är Thailändarnas nyår. När vår van kommer in i Hat Yai ser vi hur det går till att fira Songkran.Vatten, vatten, vatten, vattenkrig överallt. Det är helt sanslöst. Vi sitter i bilen och bara beskådare allting - som att se allting på en film. När de ser Oscar genom bilfönstret skjuter de vatten på honom och skrattar.


Det tar tid för bilen att komma fram till hotellet för alla Songkranfirare på gatorna men kommer till sist fram.


Vi checkar in på hotellet och tar på oss kläder vi inte är rädda om samt badtofflor. Susanne som har linser tar på sig solglasögonen för att skydda ögonen. Vi tar sats för nu ska vi ut i detta vattenkrig!

Gatan utanför hotellet var full av människor alla beväpnade med vatten på olika sätt. Vi går raka vägen och köper en vattenpistol till Oscar och en bunke att ha vatten i samt vitt pulver.


Vad som händer sedan är att vi alla blev blöta och inte lite blöta - utan genomblöta. Inom två minuter hade Janne fått en hink med iskallt vatten över sig. Susanne och Oscar var båda genomblöta av vatten från vattenpistoler. Alla tre hade blivit inkletade med det vita sörjan som blir av pulvret.

Dyblöta efter
tre minuters firande
Susanne och Oscar firar Song Kran






Alla skjuter på alla (det verkade dock som att det fanns "zoner" där man var mindre utsatt). Vi gick omkring och sköt vilt på alla vi tyckte att vi ville skuta på. Vi tror att vi var lite extra intressanta att "busa" med eftersom vi var turister. Visst fanns det turister här men inte många västerlänningar.

Många, många ville "busa" med Oscar, men vi sa bara till honom att skuta vatten på dem och det gjorde han. Han sköt på alla som höll i en vattenpistol. Hittade han andra barn blev det lite extraroligt.


Med vattenpistol i handen blev i alla fall vi lite galna. Lite krigiska tankar som att "jag ska minnsann göra så du blir blöt". Det intressanta var att många, många som smetade in oss med den vita "sörjan" var väldigt välmenande, log och sa bara lugnt "Happy New Year".



Det fanns hur många
gatustånd med mat som helst
Oscars mat, någon slags
korv, efter Song Kran

Detta skjutande med vatten höll på i några timmar på eftermiddagen. Framåt kvällen lugnade det sig. Det hade varit mycket roliga timmar. På gatan bakom vårt hotell fanns massor av matstånd/matmarknad och bord uppdukat så man kunde sitta där och äta. 

Vår middag den kvällen blev diverse olika maträtter från dessa matstånd. Oscar hittade någon korv med pannkaka som han gillade. Vi vuxna provade på lite olika rätter men det var en hel del fisk och skaldjur. Vi avslutade kvällen i poolen på hotellet.