På Krigsförbrytarmuseum ser vi delar av kriget alla grymheter

Oscar bland krigsfordon
Vi befinner oss i Ho Chi Minh City i Vietnam. Idag är vi inne på vår andra dag med sightseeing i staden. Hittills idag har vi hunnit besöka varuhuset Diamond Plaza, det kända posthuset och katedralen Notre Dame. 

Vi tar oss sen till Återföreningshallen, men av någon anledning var det stängt just idag. Vi tar oss i stället till ett Krisförbrytarmuseum. 

Krigsförbrytarmuseet är verkligen värt ett besök. Museet är mycket enkelt och allt ligger utomhus i små lokaler, lokalerna saknar väggar. Ute på gården står stridsvagnar och stridsflygplan. Museet beskriver huvudsakligen inte kriget utan visar mer upp många av krigets olika grymheter. 

De flesta små lokalerna visar foton med olika grymma saker. Det finns foton på barn som blivit missbildade som foster på grund av kemiska medel. Det finns foton på lemlästade kroppar som blivit totalt sönderbrända av kemiska medel. Vissa av de foton vi ser känner man igen från massmedia.

Krigsfordon på museet gård

Oscar bland krigsfordon

I en av lokalerna visas foton på att Vietnam fått stöd från många håll i världen. Bland annat finns en affisch på svenska "Med FNL för Viet Nams folk". 

Vietnam var tidigare delat i Nord och Syd. Nord var kommunistiskt och Syd stöddes av USA. I Syd fanns FNL som ville att hela Vietnam skulle bli kommunistiskt. Någon gång på 1960-talet gav sig USA in i kriget för att förhindra att kommunismen spred sig till Syd. Kriget tog slut 1975 och då hade kommunismen segrat.  

Vill i sammanhanget nämna att här i Vietnam benämner man kriget som Amerikakriget.

Från krigets grymheter

Fängelsecell

Vi har aldrig läst på så mycket om ett lands historia som innan vi reste till Vietnam. Trots att vi har läst på så mycket finns det mängder av frågetecken om vad som hände i kriget. Ju mer man läser på ju fler blir frågetecknen. Om kriget säger vi nu att "vi är förvirrade fast på en högre nivå".

Krigsförbrytarmuseet bör absolut besökas. Vi tyckte att vi lärde oss massor på det här museet, framför allt om de grymheter som landet har genomlidit. 

Stöd från svenskt håll

Inne på museet utan väggar

Under tiden Janne och jag har sett oss omkring och läst allt som finns på väggarna har Oscar lekt på med sin nya leksak på golven runt oss. Han har varit jätteduktig. När vi lämnar Krigförbrytarmuseet är det dags för honom att få göra något intressant. Vi ville på dockteater men vi hamnade på ett zoo.

Här fortsätter resan