Mekongdeltat, fint, intressant och minnesvärt

Båttur på Mekongdeltat - så vackert
Idag är vi på heldagsutflykt i Mekongdeltat. Vi har vårt hotell i Ho Chi Minh City och har åkt till Mekongdeltat i en privat bil med egen chaufför och guide.  Vårt första stopp gjorde vi i staden My Toh, där tittade vi på den fina Vinh Trang Pagoden. 

Efter det åkte bilen ner till Mekongfloden och vi åkte båt i cirka 20 minuter. Det kändes mäktigt att åka båt på en av världens största floder. Nu har vi kommit till ön Ben Tre. 

Där båten stannar till och släpper av oss finns hur många exotiska frukter som helst. Bland det första vi ser är ett träd med Pomelofrukter. Pomelo är en av mina favoritfrukter och därför blir jag imponerad. Jag kan inte minnas att jag sett hur de växer tidigare.

Vi har guiden med oss och vi ska göra en promenad genom byn vi kommit till. Ganska snart efter de exotiska fruktträden kommer vi till en plats där de tillverkar kokosgodis. Även kokos är något jag gillar så det är klart intressant.

Pomelofrukt
Här tillverkas kokosgodis

Vi får provsmaka godiset och det är jättegott. Godisbitarna är inslagna i något slags rispapper. Det mest fascinerande är att man därför kan äta även delar av omslagspapperet. Vi köper med oss två paket av kokosgodiset.

Efter att ha shoppat klart går vi en promenad på 1 - 1,5 kilometer genom byn. Vi tittar på allt och ingenting. Vi tittar på livet som pågår i byn. Guiden går med oss och berättar vad vi ser.

Han pekar ut ett hus där det bor rika människor. Han berättar att de människorna i det huset hjälper till mycket i byn och han verkar glad över att kunna berätta det. Vi blir också visade ett hus där det bor fattigare människor. Det finns affärer längs i stort sätt hela vägen vi går. Vi blir visade en frisör i byn och skolan i byn. 

Promenad genom byn
Affärer längs hela vägen

Guiden berättar om de lekande barnen. De är kortväxta i brist på näring. Han jämför barnen med Oscar. Vår Oscar är stor i en jämförelse med barnen här trots att de är jämngamla. 

Längs vägen vi går kör massor av moppar, ibland fullpackade med alla tänkbara saker. En moppe transporterade tre grisar en annan moppe transporterade getter. 

Det är bara en enkel promenad genom byn men den är så intressant och givande. Det är fint i byn med all grönska. Det är otroligt grönt och mycket av det gröna är träd med exotiska frukter, pomelos, rambutaner, durian, jackfruit och små bananer.

Vi går över en bro som de kallar "Golden Gate". Guiden skrattade när han berättade det men de var troligen stolta över bro för han ville fotografera oss alla på bron. De får han så klart göra. När vi står på bron och titta ner i floden är det så enormt fint. Naturen har sina färger, den bruna floden, de gröna palmerna och så solljuset. Det är så vackert! 

Familjen på Golden Gate bron
Vy från Golden Gate bron

Promenaden avslutas med att vi bjuds på honungste och en mängd olika exotiska frukter från byn. När vi sitter ner vi bordet med frukter spelas traditionell vietnamesisk musik. Det blir trevligt och skönt att sitta lugnt i skuggan en stund.

Besöket i byn avslutas med att vi får åka en liten båt och det är två kvinnor ror. Nu är vi nere i floden som vi tidigare sett från Golden Gate. Vi befinner oss liksom i en kanal med flodens bruna vatten kantad av palmer och grönska. Båtturen är lugn och stillsam och det är så vackert. Det är en upplevelse jag kommer att minnas. 

Oscar på Mekongfloden
Vi blir bjudna på exotiska frukter

Kvinnorna ror oss till båten som ska ta oss tillbaka till staden My Tho. Här får vi massor av vietnamesisk mat på en restaurang gjord för turister. Efter maten är det bara bilfärden tillbaka till Ho Chi Minh City kvar. 

Vi har haft en fantastisk dag och det vi sett i Mekongdeltat har varit så fint, intressant och minnesvärt. I morgon sätter vi oss på ett flyg som ska ta oss till Nha Trang.