Ho Chi Minh staden kryllar av moppar

Vår första lunch på hotell Rex
Klockan 10:25 idag kom vi till Ho Chi Mihn City (Saigon). Vi har tagit oss hit med Thai Airways från Arlanda, via Bangkok. Nu ska vi vara i Vietnam i tre veckor.

Vi kommer att göra Ho Chi Mihn City (HCMC) några dagar och sen åka till Nha Trang för sol och bad. Reseplaneringen är helt och hållet anpassad för Oscar, annars finns det hur mycket som helst att se i Vietnam.

Vi tog en taxi till hotellet och när vi kom ut i trafiken ser vi alla  moppar. Det finns hur många moppar som helst. Taxichauffören berättar för oss att när befolkningen får bättre ställt, mer pengar, så köper de en moppe. 

Hur det fungerar med trafikregler har vi ännu inte förstått. Alla åker alla tutar och man verkar kunna ligga i vilken fil som helst oavsett om man ska svänga nu eller lite längre fram. Det är verkligen ett myller av moppar.

Vi har bokat hotell Trang Long i området Khoi Area. Hotellet är trestjärnigt och personalen som tar emot oss är mycket hjälpsamma och de är duktiga på engelska. Vi börjar med att sova några timmar som vi brukar när vi förflyttar oss i tiden åt det här hållet.

Stadshuset från Rex poolområde
Vietnams flagga

När vi vaknar tar vi oss ut på stan. Vi börjar gå och det visar sig ganska snart att vi har nära till allting. Vi hamnar rätt snart på Rex Hotell, ett fint gammalt anrikt hotell.

Vårt första mål mat i Vietnam blir på uteterassen som tillhör Rex Hotel. Vi vuxna beställer varsin Saigon Export, en vietnamesisk öl och Oscar får Coca Cola. Vi vuxna äter något friterat som troligen är vietnamesisk och Oscar får något mer västerländskt korv och pommes frites. Alla är nöjda med mat och dryck. Innan vi lämnar Rex tittar vi till hotellets pool för att se om vi kan använda den vid något senare tillfälle.

Efter maten tar vi oss till Benh Than Market. Det finns massor av affärer på vägen dit men det är marknaden som är vårt nästa stopp.

På marknaden finns kläder, tyger, skor, souvenirer, klockor, DVD-filmer, frukt och grönsaker och en hel del annan mat. Strax utanför marknaden finns ännu mer matstånd. Här är det mycket skaldjur som säljs. Marknaden är ganska intressant och säljarna är precis så ettriga som de ska vara. Tror att även Oscar gillade att gå runt här. 

Janne och Oscar på marknad
Oscar på marknad

När vi kommer ut från marknaden står massor av cykeltaxin, cyclos, och ropar på oss. Vi vill hem till hotellet så vi kommer överens om priset 2USD för två cyclos. Vi visade hotellet på en lapp vi tagit i receptionen och en av förarna vet vad hotellet ligger. Perfekt!

Janne sitter i en cyclos och Oscar och jag tillsammans i en annan cyclos. De börjar trampa och ganska snart är jag övertygad om att vi cyklar åt fel håll. Jag hade läst att cyclos inte får köra på alla vägar så till en början tror jag att det kanske beror på det. 

Jag frågade min chaufför vid flera tillfällen men han hävdade hela tiden att det ligger "där framme". När vi kom fram så var det fel hotell, men hotellen var väldigt lika om man bara ser på bilden. Nu börjar de titta på vår lapp igen och vi berättar att det ligger nära Sheraton. Från Sheraton hittar vi själva hem. När vi till slut kom till rätt hotell ville de ha mer pengar, men det fick de inte. 

Jag och Oscar i en cyclos
Janne och Oscar spelar kasta gris

Några saker att nämna är att vi ser ganska snart att HCMC är en ren stad. Det ligger inte en massa skräp överallt i onödan däremot är staden full av avgaser.

Något annat intressant är att de som kör moppar ofta har munskydd framför mun och näsa. Vi har funderat på om det beror på avgaserna eller om det är ett mode. Vi har sett många fina färggranna och mönstrade munskydd i affärerna, munskydd som passar alla smaker.

På kvällen äter vi på Underground Saigon, för att det ligger nära vårt hotell. Vi behöver samla krafter inför i morgon när vi ska fortsätta se oss runt i HCMC.