Cu Chi tunnlarna är verkligen värda ett besök

Janne kommer upp från tunnlar
Den här barnanpassade resan till Vietnam börjar med fyra dagars boende i Ho Chi Minh. De första två dagarna har vi varit i själva staden. 

Nu har vi kommit till dag tre och ska göra vår första utflykt från staden. Vi har bokat en alldeles privat halvdagsutflykt till Cu Chi tunnlarna. I baksätet på bilen finns jag, Janne och Oscar. I framsätet finns vår guide och en chaufför.

Cu Chi området ligger nordväst om Ho Chi Minh City. Det tar oss ungefär 90 minuter att åka från hotellet och fram till platsen dit vi ska. Det vi får se är så mycket mer än bara tunnlar.

Vi kallar kriget för Vietnamkriget och vietnameserna kallar det Amerikakriget. Vi har läst på massor om kriget men vill inte påstå att vi förstår allt som hänt.

Nordvietnam var kommunistiskt och Sydvietnam stöddes av USA. FNL ville att även Sydvietnam skulle bli kommunistiskt. Någon gång på 1960-talet började USA kriga mot FNL. Kriget tog slut 1975 och då hade kommunismen segrat.   

Guiden visar en nedgång
Jag vid en nedgång

Det hela börjar med att vi får se en film. Vi ser dock bara slutet så vi vet inte vad den handlade om än om Cu Chi. Efter filmen går vi in i en djungel och tittar på en massa olika saker. 

Vi blir visade fällor som FNL hade byggt. Den ena fällan är groteskare än den andra. Vi blir visade ett flertal rum i underjorden. Det är rum som idag saknar tas och vi blir visade vilka verksamheter som förekommit i rummet.

Vi blir visade röken från köken där man lagade mat, att röken sprider sig i hela djungeln för att man inte ska kunna se exakt var de befinner sig. Vi blir visade termitstackar som användes som lufthål ner i tunnlarna.

Cu Chi tunnlarna är byggda i tre våningar på många ställen. Det finns 23 mil gångar under jorden och de sträcker sig ända fram till den Kambodjanska gränsen. De här gångarna byggdes redan 1947, men jag vet inte anledningen till det. Under Vietnamkriget var det FNL som använde gångarna för att gömma sig. 

Jag kallar det djungel
Oscar vid Cu Chi tunnlar

Vi fick efter en stund se flertalet nedgångar till tunnlarna. Nedgångarna och locket till nedgångarna är otroligt smala och de är så täckta av löv att man inte kan se dem. Guiden som visar oss runt ställer sig i en nedgång för att visa hur locket fungerar. 

Rundturen avslutas med att vi får krypa ner i tunnlarna och gå under jorden i 30-40 meter. Janne tar sig ner i underjorden och när han kommer upp är han helt slut. 

Janne berättar att det gick en man med ficklampa framöver honom, utan honom hade det varit svart där nere. Janne berättar också att han var tvungen att gå på huk och det var enormt dålig luft där nere.

Själv avstod jag från att gå en tunnel på 30-40 meter under jord. Jag hade någon idé om att där fanns väl bara jord och det är väl inget att se. Sanningen är väl att jag hade fått panik där nere och ville inte utsätta mig för det. Bra var det väl därför att jag hade Oscar att ta hand om, för honom ville de inte ta med sig ner.

Familjen på ett krigsfordon
Vi bjuds på te och tapioka

Jag och Oscar mötte Janne när han kom ut från tunneln. Då klättrade både jag och Oscar ner så att vi i alla fall kunde titta in i tunneln. Efter det gick vi runt lite i djungeln igen och tittade på några krigsfordon. Oscar är galen i byggfordon så vi utgick från att även krigsfordonen intresserade honom.

Innan vi åker hemåt blir vi bjudna på te och tapioka. Tapioka har vi aldrig smakat innan men det har konsistens ungefär som potatis. 

Den här utflykten har varit jätteintressant. Det var roligt att se naturen men att leva i den här tunnlarna under krigets omständighet måste ha varit fruktansvärt. 

På eftermiddagen är vi tillbaka i Ho Chi Minh City. Vi tar oss tillbaka till Caravelle hotell för att bada, men idag får vi veta att det kostar 250 USD / person. Vi vet att det finns en vuxenpool på Hotel Rex så vi väljer att gå dit istället. Här får vi bada till ett mycket rimligare belopp. 

Pizza till middag
Moppar utanför baren

Senare blir det pizza och efter pizzan sätter vi oss på Go2Eat, utomhus i en fyrvägskorsning. Här susar mopparna förbi i en ständigt pågående ström och ljudnivån är enorm. Vi sitter i alla fall still och på så sätt kopplar vi väl ändå av. Det har varit en trevlig och mycket intressant dag. I morgon ska vi göra nästa utflykt. Det blir en heldagsutflykt till Mekongdeltat.