Återföreningshallen är ett måste i Ho Chi Minh

Återföreningshallen
Igår kom vi tillbaka till Ho Chi Minh City. Nu har vi tagit in på det femstjärniga hotellet New World. Vi har valt ett lite finare hotell för att bara kunna koppla av. Hotellet har en jättestor fin pool. Syftet med Ho Chi Minh City den här gången är bara för att ha nära till flyget hem. 

När vi kom fram till hotellet hade Oscar feber, rätt hög feber. Det kändes bra att bo på ett bättre hotell även på grund av hans rätt höga feber. Igår fick han stanna på rummet och fick hamburgare på room service. Janne och jag gick ut var och en för sig och försåg oss med mat. Idag är febern borta igen och vi hoppas att Oscar är redo för dagen.

När vi kom till Ho Chi Minh City första gången, för några veckor sedan var Återföreningshallen stängd. Den kan vara stängd ibland för officiella händelser. Det går att läsa i guideböcker att Återföreningshallen är ett måste när man besöker Ho Chi Minh City. Vi tar oss dit och idag är det öppet.

Grinden till Återföreningshallen
Oscar och Janne ser ut över "grinden"

Huset består av flera våningar och vi tittade nog överallt. Många våningar består av en massa olika konferensrum där diverse olika saker hade inträffat. Ute på taket på våning 3 står en stor helikopter men den fick man inte titta på något närmare. Vi tittar desto mer på utsikten från tredje våningen. Här ser man grinden där militärfordon körde in när kriget är över. 

Alla de här konferensrummen var inte så intressanta, men det ska bli bättre.

Ett av alla rum i Återföreningshallen
Ett av alla rum i Återföreningshallen

När vi kommer ner i källaren så byttes allt till att bli en otroligt intressant plats. Här finns ett litet museum som visar Vietnams historia. Historien långt innan det så kallade Vietnamkriget. Just i det lilla museet lärde vi oss otroligt mycket om landet. Det fanns mängder av bilder som berättade.

Efter att ha läst på nästan allt i museet fortsätter vi in i källargångarna. Här fanns kommandocentraler, kontor och sovplatser som användes under Vietnamkriget. Så vitt vi förstod styrdes kriget för Sydvietnam från det här huset. På en av väggarna sitter en skylt som visade hur många personer och trupper som befann sig i Vietnam. 

Antal personer och trupper i Vietnam
Jag och Oscar i källargångar

I och med att vi befann oss i källargångar, kanske under jorden, kändes det hela lite kusligt. Det var snudd på att vi gick lite vilse i gångarna. Jag började undra hur dags museet stängde, var rädd att lamporna skulle slockna och att vi blev inlåsta. Hemsk tanke men så blev det naturligtvis inte.

Snart är vi ute i trädgården. I trädgården står pansarvagnar och flygplan som vi tittade på, kanske mest för Oscar skull. Han hade verkligen varit duktig inne i huset. Pansarvagnarna i trädgården var av två olika märken men båda var modeller av de som åkt in genom grinden till Återföreningshallens område den dagen kriget var över. 

Återföreningshallen är ett måste som turist! Man bör inte inte missa den och framförallt inte källargångarna. På något märkligt sätt kändes det som att landets historia hade fallit på plats efter att ha besökt Återföreningshallen.

Pansarvagn utanför Återföreningshallen
Flygplan utanför Återföreningshallen

Det var som om en massa pusselbitar fallit på plats. När vi lämnar Återföreningshallen fanns mycket av landets historia i huvudet som presidenter, årtal och händelser. Aldrig har vi kunnat ett lands historia, inte ens Sveriges, så bra som vi kunde Vietnams historia just då. 

Återföreningshallen är ett måste precis som guideböckerna säger. Nu har vi gjort allt vi planerat att göra i Ho Chi Minh City. Vi bor på ett fint hotell med pool så vi åker dit. Det finns en fascinerande historia om vad som händer där också.