Sightseeingbåt på Donau i Budapest

Sightseeing på Donau
Idag har vi tagit oss till Budapest. Vi behövde göra av med lite SAS-poäng och valde mellan några europeiska storstäder. 

Valet föll på Budapest på grund av de varma baden. Här skulle vi alla tre, även Oscar, kunna ha en trevlig helg. 

Klockan är runt 15:00 på eftermiddagen när vi kommer fram och det är söndag. Vi checkar in på vårt förbokade hotell och tar spårvagnen in till city. 

Vi behövde äta så vi hamnade på Big Burger. Det blev hamburgare och pommes frites.

Vi tar en kortare promenad längs shoppinggatan med det mesta är stängt. Vi har fått veta att de välkända baden stänger tidigt på söndagar så även det får vi spara till en annan dag. 

För att få det lugnt sätter vi oss på en sightseeingbåt på Donau. Här får vi en snabböversikt vad som finns längs floden. På ena sidan floden finns Buda och på andra sidan floden finns Pest. 

Parlamentsbyggnaden
Slottet på Budasidan i motljus

Högt upp på Budasidan ser vi slottet och lite längre bort finns hotell Gellert. Vi kommer att besöka slottet senare på resan. Vi kommer även att besöka hotell Gellert för att bada. 

På Pestsidan finns affärerna, men de ser vi inte från floden. Här finns också några finare hotell och den stora Parlamentsbyggnaden.

Jag med karta på shoppinggatan
Oscar och Janne på Donau

Det var trevligt att åka på sightseeingtur. Vi hörde inte ett endaste dugg vad som sades i högtalarna, men det kändes inte så viktigt just då. Vi sitter på båten som på ett café med eget bord och man kunde beställa något att dricka. Det blev en fridfull båttur som varade en timme.

Efter sightseeingturen tar vi taxi till Hjältarnas Torg. Här finns statyer på ett flertal personer som varit betydelsefulla för Ungerns historia. Jag hade varit här tidigare men det var ändå trist att halva torget var en byggarbetsplats. 

Hjältarnas torg
Hjältarnas torg

När vi lämnar Hjältarnas torg går vi hela vägen tillbaka till hotellet. Det blir en lång promenad och Oscar har somnat i sin vagn. Vi går in i en mataffär och köper med oss lite smått hem till hotellrummet. 

Det har varit en lång dag, vi har gått upp tidigt, rest hit och varit aktiva hela dagen. Vi vill spara på krafterna till nästa dag. I morgon ska vi besöka en stor saluhall och Gellertbadet.