Ett vackert och lätt överskådligt Budapest

Janne ser ut över Donau och Pest
Vi befinner oss i Budapest och hit kom vi igår. Vi har hunnit med att åka båt på Donau, titta på Hjältarnas torg och vi har varit inne i den stora saluhallen. När det här inlägget börjar har vi precis varit på hotell Gellert och badat i några timmar. 

Floden Donau går rakt igenom staden. På ena sidan finns Buda och på andra sidan finns Pest. Vi befinner oss just nu på den sidan som är Buda. Högt uppe på kullen finns slottet.

För att komma upp på kullen tar vi bergbanan. Väl uppe går vi fram till slottet men vi ser det bara utvändigt. Vi går vidare fram till Mattiaskyrkan och även den ser vi bara från utsidan. Vi tittar även på Fiskebatijonen. 

Slottet lär vara från 1100-talet eller möjligen 1200-talet. Vad jag förstått så har det tidigare bott kungligheter i slottet. Hela området här omkring är ett UNESCO världsarv.

Bergbanan till slottet
Mattiaskyrkan

Vi tar oss fram till ett militärt museum för att Oscar ska få se det krigsflygplan som lär finnas på gården, men museet visar sig vara stängt på måndagar. Strax därefter somnar Oscar i sin paraplyvagn. Han är trött efter att ha badat hela förmiddagen.

Innan vi lämnar området här omkring ser vi så klart på utsikten. Det vi ser är Donau och på andra sidan floden ser vi Pest och den stora parlamentsbyggnaden. Det hela är verkligen vackert för att vara en stor stad. 

På väg ner från kullen igen stannar vi på en restaurang. Här äter vi ungersk Gulaschsoppa och dricker ungersk öl som heter Arany Aszok. Både soppan och ölen är god.

Fiskebastiljonen

Ungersk gulaschsoppa

Vi avslutar dagen med en promenad på shoppinggatan igen, Váci utca. Här hittar vi en souvenirbutik där vi köper en Babusjka, den blir en leksak till Oscar. Vi letar efter en leksaksaffär men vi hittar ingen. Vi frågar det finns ingen.

Här längs gatan finnas det mest kläder och den norra delen av gatan känns ganska exklusive. Det hela slutar med att vi köper en Adidasoverall till honom istället. Overallen är troligen billigare här än vad vi skulle ha fått betala för samma overall hemma. 

Innan vi tar oss hemåt igen sätter vi oss på en pub, utomhus på shoppinggatan. Janne och jag tar varsin ungersk öl och Oscar får leka med Babusjkan. 

Namnet på shoppinggatan

Oscar med sin Babusjka

I morgon ska vi åka hem till Sverige igen. Budapest är en lagom stor stad att lära känna på några dagar. Det är enkelt att transportera sig med spårvagnarna och staden blir snabbt överskådlig. Vi åkte aldrig tunnelbana. 

Resan tar slut här men det blir ett inlägg om Oscars resa till Budapest. Den dag vi skulle resa hem hittade vi en leksaksaffär och vi köper en tjutande polisbil till honom. 

Här fortsätter resan om Oscars resa