Tunisien är över all förväntan när vi lämnar Hammamet

Janne med Celtia i hotellets pool
Vi har precis kommit hem från en charterresa till Tunisien. Vi har varit borta i två veckor och bott i staden Hammamet. 

Det fanns fyra anledningar till att vi valde Tunisien. Vi hade aldrig varit i Tunisien. Janne skulle kunna dyka. Prisnivån är lägre än i många andra länder. Stränderna är långgrunda och barnvänliga. Alla skulle enkelt kunna ha det bra i Tunisien.  

Hammamet har två stränder. En strand söder om den gamla Medinan och en strand norr om den gamla Medinan. Båda stränderna är väldig långa och de är hyfsat långgrunda. 

Vi var mestadels på den norra stranden. Stranden söder om Medinan ligger ofta framför finare hotell. Det är bara att gå igenom hotellen och ut på stranden. Den södra stranden besökte vi bara någon enstaka gång. På vardagarna var det ganska lugnt på stranden men när helgen kom så verkade hela Tunisien ha sökt sig till stränderna. 

På kvällarna tog vi oss till den gamla Medinan för att äta. Här finns gott om restauranger, affärer med souvenirer och så klart turister. 

Alkoholfri öl
Sötmandel har vi inte sett förut

Det vi åt i Tunisien var couscous med lamm, fisk eller kyckling. Hemma har vi precis lärt oss att äta couscous i sallader, men här finns ingen sallad med couscous. Det finns en tunisisk korv som heter Merquez. Den korven gillade vi alla och den serverades till pommes frites eller till couscous.

Vad vi aldrig förstod var varför den tunisiska maten alltid var dyrast på alla restauranger. Vi åt därför bara av den tunisiska maten vid några få tillfällen. Tunisisk mat var den dyraste överallt. Vad som finns annars att äta på alla restauranger är pizzor och pasta i olika former.

Norra stranden en vardag

Jag och Oscar i beduintält på zoo

Väljer man att dricka öl till maten ska man inte vara säker på att den innehåller alkohol. Första dagen äter vi lunch på norra stranden. Vi beställer varsin tunisisk öl. Ölen är god och försvinnande lättdrucken. Dagen efter upptäcker vi att det är alkoholfri öl som serveras. 

Det finns tunisisk öl som heter Celtia. Befinner man sig på ett hotell så är det troligen den du får men ute på restauranger serverades vanligtvis öl på fat och den var alkoholfri. Det produceras även en del viner i Tunisien som är helt ok smakmässigt. I den gamla Medinan finns Central Magasin där man kan inhandla alkoholhaltiga drycker. 

Amfiteater i El Djem

Utgrävningar i Kartago

För att sammanfatta resan till Tunisien så lämnade vi Hammamet vid några tillfällen. Vid ett tillfälle besökte vi den heliga staden Kairuan och romarrikets tredje största amfiteater i El Djem. Den utflykten avslutades med en snabbvisit i Sousse Medina. 

Vi ett annat tillfälle besökte vi huvudstaden Tunis och utgrävningarna i Kartago. Den utflykten avslutades i staden Sidi Bou Said. Båda de utflykterna var över all förväntan. Vi fick se så mycket intressanta saker som vi inte hade en aning om innan vi reste.

Vi visste så klart lite om Tunisien när vi reste iväg. Vi hade även några förutfattade idéer om landet. Det visade sig vara saker som inte alls stämde. Männen gick inte klädda i vita "arabkläder", kvinnorna bar inte svarta slöjor och det finns inte kameler överallt i Tunisien.

Oscar och Janne rider kamel

Jag och Janne i Sidi Bou Said

När halva resan gått har vi ännu inte träffat på en kamel. Vi väljer då att besöka djurparken utanför Hammamet. Vi hade lovat Oscar att han skulle få rida på en elefant och här blev det gjort. 

Vi har haft två jättebra veckor i Tunisien och kan absolut tänka oss att resa tillbaka dit.  Vi hade till exempel kunnat göra en tvådagarsutflykt till Sahara och fått se platser där Stjärnornas Krig spelats in. Något mer intressant kan vara att besöka ön Djerba. Landet är över all förväntan när man lämnar turistorterna.

Här fortsätter resan med Jannes dyk i Tunisien