Romarrikets tredje största amfiteater finns i El Djem, Tunisien

Amfiteater i El Djem
Vi är på charterresa och bor i Hammamet. 

Just idag är vi på utflykt med en privat turisttaxi. Vi har hittills besökt staden Kairouan. Här har vi sett en vacker byggnad fulla va kakelmosaiker och ett mausoleum. Vi har också sett den stora moskén i staden. 

Sist men inte minst har vi besökt Kalifens hus. Hans hus är jättefint med kakelmosaiker överallt, i taket och på väggar. Kalifen är död sedan länge men i hans affär bedrivs idag en mattaffär. 

Vi har fått veta en hel del om tunisiska mattor och blivit lurade att impulsköpa en matta som vi ska ta med oss hem. Med en matta i bilens bagageutrymmet kör vi vidare till staden El Djem.  

Vår chaufför släpper oss alldeles vid amfiteatern. Vi behöver något att äta så vi börjar med att sätta oss på en restaurang alldeles bredvid. När lunchen är klart går vi in på amfiteatern.

Amfiteatern är från tiden med Romarriket. Det är Romarrikets tredje största amfiteater. Störst är Colosseum i Rom och den näst största finns i staden Capua i Italien. 

Gångar vid amfiteatern

Amfiteatern i El Djem

Det har förekommit gladiatorspel även här. Vi går runt på amfiteatern i alla tänkbara gångar. Här kan man nästan känna hur hemskt det måste ha varit att vara gladiator. Fruktansvärt helt enkelt. Intressant är att delar av filmen Gladiator har spelats in här på amfiteatern i El Djem.

Amfiteatern är maffig. Det kändes som den är välbevarad trots sin tusenåriga historia. Jag kände inte alls till platsen tidigare så jag tycker det var väldigt intressant att få lära mej. Platsen är absolut värd ett besök.

När vi lämnar El Djem åker vi hemåt igen, men jag har önskemål om att få titta på medinan i staden Sousse. Vi kör hemåt men stannar en stund i Sousse.

Här fortsätter resan