Vi besöker den heliga staden Kairouan, Tunisien

Janne och Oscar bland kakelplattor
Vi befinner oss i Hammamet i Tunisien. 

Idag ska vi göra resans första utflykt. Vi har bokat en privat turisttaxi. Vi har bestämt med chauffören att vi ska besöka Kairouan, El Djem och Sousse.

Bilen hämtar oss klockan 08:30 och chauffören som ska köra oss kan bra engelska.

Vi börjar utflykten med att åka till Kairouan. Kairouan är Tunisiens heliga stad. När den muslimska läran kom till Tunisien så var det i Kairouan som allt började.

Läser man på om Kairouan finns det ganska många sevärdheter och vi ser några av dem. 

Vi börjar med att titta på ett Mausoleum. Det är en vacker byggnad som består av enormt mycket kakelplattor i fina mönster. Vår chaufför fungerade lite grann som guide och berättade en del om den person som ligger begravd i byggnaden. 

Jag medger att jag inte har full koll på vad som berättades. Personen var i alla fall bror eller kompis med den person som tagit islam till Tunisien. Graven finns inne i byggnaden och vi får bara se den på långt håll.

Den stora moskén
Den stora moskén

Efter besöket på mausoleum åker vi till "The Great Mosque", fortfarande i Kairoan. Moskén är en sandfärgad byggnad, med pelarvalv längs en innergård. Vi får inte komma in i moskén så vi får beskåda byggnaden från innergården.

Efter den stora moskén ska vi titta på någonting som sades vara viktigt för staden. Vi ska titta på Kalifens hus. Vem Kalifen var får vi aldrig någon klarhet i men hans hus är vackert. Huset är fyllt av kakelplattor på väggar och kakelplattor i taket. 

Här blir vi visade runt av en man som jobbar i Kalilfens hus. Han visar och berättar vad som hänt i de olika rummen. Det finns bland annat ett musikrum, ett rum för hans första fru och ett annat rum för hans andra fru. 

Morisk byggnad med mausoleum
Männen gör klart affären

När vi hade gått igenom alla rummen och titta på alla kakelplattor och dylikt så berättar de att huset idag är en mattaffär. Vi har nu blivit inledda långt in i butiken och så börjar de att berätta för oss om alla mattor. 

Det finns olika kvaliteter på mattorna beroende på hur tätt knutarna sitter. Ibland kan mattan vara vävd så att den ser likadan ut på baksidan och då är det en fin matta. Vi får vet att alla mattor i den är butiken har en statlig kvalitetsstämpel. Stämpeln måste finns på mattan. Har inte mattan denna stämpel så är det ingen bra matta. 

Det lades fram en matta framför våra fötter. Vi skulle känna på den och titta på den. Det lades fram ytterligare en matta för att visa att det var en annan kvalitet. Det lades fram ytterligare en matta för att visa att den hade ytterligare en annan kvalitet. 

Kalifens hus - kakel i taket
Kalifens  hus - kakel på väggarna

De tre första mattorna tror vi att de vill visa för att berätta om mattorna. När det sen ligger tio mattor framför oss förstår vi att vi blivit grundligt lurade. Vi behöver förvisso en matta till vårt hem men det finns inga planer att köpa den i Kariouan.

Av de tio mattor som ligger framför oss finns i alla fall en som vi tycker är fin. Vi har blivit lurade att göra ett impulsköp av en matta men mattan är i alla fall fin. Männen gör upp affären med mattan, sen hjälper han oss att bära ut den i bilen.

Med en nyköpt matta i bagageutrymmet kör vi sen vidare till El Djem.