Oscar snart 2 år reser till Dominikanska republiken

Janne och Oscar på väg till hotellet
Att resa till Dominikanska Republiken är fjärde resan vi gör med Oscar. Han var 23 månader och vi skulle vara borta i två veckor.  

Före resan:
Det fanns bara en förberedelsen som var ny gällande Oscar. Det var att få honom att förstå att på flygplanet ska man sitta still och vara lugn.   

Cirka en månad innan började vi prata med honom om att åka flygplan. Vi berättade för honom vad man gör på flygplanet. Vi ska flyga flygplan! Visade alla tänkbara bilder på flygplan och gjorde honom intresserad av flygplan (vilket han i och för sig redan var). 

Han har flugit tidigare men det är ingenting vi tror att han minns. Vi lärde honom vad man gör på flygplanet och han lärde sig att säga. "itte till tytt ella tiidden", vilket betyder "sitter still, tyst, hela tiden".

Vi lärde honom vad man gör på semestern. Vi ville att han skulle förstå att flyga flygplan på semester är någonting roligt. När vi frågade honom vad gör man på semestern så visste han att vi skulle: "bo tell, ätta retturang, badda ella dann", vilket betyder. "Bo på hotell, äta på restaurang och bada hela dagen". 

Oscar gillade poolen
Oscar vid poolkanten

På flygplanet
Det var med spänning vi väntade på att få se om han förstod innebörden av vad han sa. Skulle han sitta still och vara tyst hela tiden på flygplanet? Att han förstod vad "sitter still, tyst, hela tiden" betyder var det ingen tvekan om. 

Han var världens duktiga som visste att han skulle sitta still och vara tyst hela tiden. Han var världens duktigaste på att åka flygplan. Vill tillägga att det fanns två barn till mycket nära oss som var precis lika duktiga.

Vi reste med Novair och platserna för basinette måste bokas. Har man otur kan någon vuxen som vill ha plats för benen ha bokat platsen. Om jag får tycka något så är det väl självklart att barn ska prioriteras, barn under 2 år i första hand. 

Oscar leker i sanden
Oscar vilar på eftermiddagen

Oscar i Dominikanska Republiken
Det Oscar tyckte var roligast i Dominikanska var att bada i poolen. Han tyckte också om att sitta i sanden och göra "kakor". Han gillade däremot inte att bada i havet. Det var rätt höga vågor och det var dem han inte gillade. 

I barnpoolen hoppade han omkring själv. Vad som var nytt denna gång var att han har börjat dyka själv. Ibland simmar han och så doppar han plötsligt huvudet. Ibland står han på botten och så doppar han plötsligt huvudet. 

Mat och blöjor
Vi bodde på All-Inclusive den här gången så mat fanns det. Han smakade på mjölken första morgonen men det gjorde han aldrig mer. Vi försökte få honom att äta lite yoghurt istället för att han skulle få i sej lite mjölkprodukter. 

Det blev mycket pommes frites och potatismos. Det fanns pasta nästan varje dag. Pasta åt han den kvällen han blev magsjuk sen ville han inte ha pasta mer. Maten var inte den roligaste och hela familjen var magsjuk en natt under resan. Hotellet hade barnstolar.  

Vi hittade blöjor i alla större supermarkets. De kostar ungefär som hemma i Sverige. 

Oscar tar det lugnt på rummet med chips
Oscars bästa på resan var att köra buss

Oscar vill köra buss
Vi gjorde en utflykt med Oscar. Vi åkte buss i 2 ½ timme, enkel resa, för att titta på knölvalar och för att komma till en fin strand. Vi såg det som en badresa och trodde att Oscar skulle tycka det var kul. Bussresan gick utan problem. Titta på knölvalarna var nog inget han riktigt förstod men han hade inget emot att åka båt. 

Det roligaste av allt den dagen var att han fick köra buss. Under en paus med bussen tog busschauffören Oscar och satt honom vid ratten. Där fick han sitta runt fem minuter och köra bussen själv, och tuta. Det var fantastiskt roligt. 

När bussen ska köra vidare blir han bortlyft från ratten. Det tyckte Oscar inte att det var roligt. Sen var han arg i 20 minuter tills en man bjöd honom på chips. Hela bussresan gick annars otroligt bra.  

När bussen det var dags att åka hem kommer en buss för att hämta oss. Vi har repeterat "sitter man still, tyst, hela tiden". Att åka flygplan flygplan var inte det viktigaste för Oscar. Det viktigaste var att "Åka buss". Han pratade länge om att "Åka buss".