Den vackra staden Fira ligger på ett stup

Utsikt över staden Fira
Vi befinner oss på dagsutflykt på Santorini. Vi har varit på en vingård och provsmakat viner från Boutari och vi har badat vid Kamira, stranden som består svarta lavastenar. Nu ska bussen köra oss tillbaka till staden Fira. Nu ska vi få lite egen tid där för att titta på den vackra staden.

Staden Fira ligger högst upp på berget ovanför ett stup. Det sägs att halva ön har försvunnit ned i havet vid ett vulkanutbrott. Halva ön sägs ha fallit ner och ligger idag under vattnet.  

Vi får veta av vår guide att när det blir dags att åka hem måste vi ta oss nerför stupet själva, ner till båten. Vi får veta att om vi väljer att gå ner ska vi räkna med åtminstone 30 minuter och det är en ganska jobbig promenad trots att det går utför.

Janne i staden Fira
Jag i staden Fira

När vi blir lämnade promenerar vi genom Fira. Vi tittar lite i affärer och det finns många vinbutiker. Det är mycket guldaffärer men där tittar vi inte. Vi sätter oss istället på ett café och dricker vitt vin från Santorini och en öl. Janne skriver några vykort hem.

Vi flyttar efter en stund på oss och dricker ännu lite vitt vin från Santorini och en öl. Vin för Susanne och öl till Janne. På caféerna/barerna där vi sitter har vi en enormt fin utsikt. Det är väldigt vackert och det var väldigt lugnt.  

Vi ska gå ner till båten

Janne på väg ner till båten

Som kuriosa berättade vår guide att vill vi köpa en tomt på stupet kan vi hitta världens dyraste tomter här, men tur nog finns inga tomter att köpa. Gällande priser så upplevde vi nog Santorini som en dyr ö för att vara i Grekland (men det kan vara fel) 

Efter att ha varit på Santorini i fem timmar var det dags att ta sig tillbaka till båten. Vi befinner oss nu högt upp på stupet och ska ner till båten som ligger i havet. 

Lite närmare båten nu
Sista glaset vin från Santorini idag

Det finns tre sätt att ta sig dit. Med linbana, på en åsnerygg eller så får vi gå. Linbana låter tråkigt och att rida på en åsna känns elakt mot åsnan så det vill vi inte. Vi väljer att gå och vi har fått veta att det tar åtminstone 30 minuter att gå ner. 

Det var trots allt väldigt fascinerande hur man har fixat denna väg så att man kommer ner till havet. De har byggt en trappa och längs vägen får man många fina vyer över staden och havet. Det var en jobbig promenad och framför allt en väldigt varm och svettig promenad. Väl nere i hamnen var vi rätt trötta. Det blev dagens motionspass. 

Staden Fira på stupet
Janne på båten

Så klart finns det en restaurang nere vid båten och ja hinner ta det sista glaset vin från Santorini och Janne hinner med en öl. Båten lämnar Fira klockan 17:00. Det tar cirka fyra timmar att komma tillbaka till Kreta, Heraklion. Solen hinner gå ner och vi äter middag på båten. 

Det har varit en jättelyckad dag. Vi har sett stupet vid staden Fira, där man tror att halva ön har fallit ner i havet på grund av ett vulkanutbrott för massor av år sedan.  Intressant också att se och bada vid den svarta lavastranden Kamira.  

Här fortsätter resan