Restaurang El Patio blev vår oas i Havanna

Uteserveringen på El Patio
Vi befinner oss i Havanna, på tredagarsutflykt från Playa del Carmen i Mexico. Vi har suttit hela eftermiddagen på en uteservering på torget vid katedralen. Vi har druckit Frozen Daiquire och Cuba Libre. Miljön har varit underbar och här på torget i Havanna har vi hittat vår oas. Vi har lyssnat på lokala musiker och vi har rökt cigarr. Inte för att vi är rökare utan för att vi är turister på Kuba.

När vi lämnar uteserveringen går vi ut ur den gamla stadsdelen av Havanna och målet är att hitta en taxi som kan köra oss till hotellet. Utanför gamla stan tittar vi på ett fort där en dam har suttit och sörjt sin älskade. Hon är idag symbol för den kubanska romen Havanna Club. Vi hittar även en liten marknad och eftersom vi tycker att det varit tunt med affärer och restauranger inne i gamla stan så känns det roligt att äntligen hitta något som är möjligt att shoppa. Det blir ändå bara en snabbtitt. Vi shoppar inget.


Janne på El Patio med kubansk cigarr
Jag med kubansk cigarr

Vi går vidare och hamnar på en fin gata som går längs havet. Här måste det ha varit en enormt vackert en gång i tiden och förhoppningsvis kan det bli så en dag igen. Husen ligger längs en gata som går längs havet. Hade man möjlighet skulle man kunna köpa sig en fastighet här och man kommer att vara förmögen en dag. Här är otroligt vackert, men gammalt och slitet.

Vi hittar en taxi och hemma på hotellet tar vi det lugnt en stund vid hotellets pool. Det känns lite grann som om vi kommer bort från alla avgaser när vi är vid poolen en stund. Det är så mycket lugnare vid poolen än ute på gatan.

Janne på den vackra strandpromenaden
Fortet där hon väntade -
kvinnan på Havanna Club flaskans etikett

Mot kvällningen gör vi oss ordning för att åter igen försöka hitta den kända restaurangen El Patio som vi försökte hitta redan första kvällen utan att lyckas. Idag har vi lite mer koll på läget. Jag har under eftermiddagen suttit och studerat kartor och bilder i böcker och kommit fram till den fascinerande upptäckten att vi har redan varit på El Patio. Det är på El Patios uteservering vi har suttit på halva eftermiddagen.

Trots att vi varit där halva eftermiddagen tar vi oss tillbaka till El Patio. Vi gillade ju stället. Nu när det är kväll väljer vi att sitta inomhus och vi äter en riktig lyxmåltid med skaldjur och dylikt. Denna kväll kommer att bli oförglömlig och minnesvärd för stämningen på El Patio är helt fantastisk.

Slår ihjäl några timmar vid poolen
Utsikten från vår balkong

Allt i Havanna känns gammalt och denna kväll på El Patio känns det som om vi blivit förflyttade tillbaka till 1920-talet. Miljön inne på restaurangen är som tagen ur en mycket gammal film och pianomusiken som spelas på restaurangen för oss tillbaka till mycket svunna tider. Det är en magisk och annorlunda känsla. El Patio är utan tvekan en underbar plats.


Vi var nöjda med maten också och sedan ska vi betala. Vi vill betala med kort så både kortet och passet försvinner in i köket, bra länge. Nej, det kändes inte riktigt ok att lämna ifrån sig allt så länge. Vi får i alla fall tillbaka allt när betalningen är klar, typ en kvart senare. 

Efter denna fantastiska middag åker vi tillbaka till hotellet. Vi sätter oss på vår smutsiga balkong och våra fötter blir kolsvarta precis som igår. Det är väldigt dålig luft här i Havanna. Allt är svart av smuts. Luften var är så dålig att vi faktiskt känner  av att det är dålig luft. Om det beror på gamla bilar eller något annat får vara osagt.

På balkongen tömmer vi flaskan med rom, Havanna Club som vi köpte igår. Vi blandar med Tikola (kubansk cola) eller ananasjuice för det är vad vi har på rummet. Sen somnar vi gott. I morgon ska vi flyga tillbaka till Mexico och Playa del Carmen. 

El Patio, en känsla av 1920 talet
Lyxmiddag med skaldjur

Vår utflykt till Havanna har verkligen varit trevlig. Vi har haft några riktigt mysiga dagar, lite smått läskig  och annorlunda inledningsvis men vi har blivit en erfarenhet rikare. El patio blev vår oas där vi fann lugnet och där trivdes vi varenda minut. 

Havanna är på många sett en väldigt vacker stad, strandpromenaden är så fin och här måste det ha varit mycket vackert en gång i tiden. Vi ångrar inte en sekund att vi reste hit. Om vi reser tillbaka en dag låter vi vara osagt men då måste de ha rusta upp staden lite så den blir riktigt vacker igen. På nästa inlägg har vi rest tillbaka till Playa del Carmen igen.

Här fortsätter resan