Fullt av nya intryck i Havanna

Vårt Aero Caribe plan
från Cancun till Havanna
Vi befinner oss på charterresa i Playa del Carmen i Mexico. Mitt i stan på största gatan Femte Avenyn finns en resebyrå.

Det var möjligt att göra en tredagarsutflykt till Kuba så det ville vi förstås göra. Vi bokade allt, hotell, flyg och transfer. Flyget gick från Cancun.

Det fanns två olika flygbolag att välja mellan. Kubanskt flyg och Aero Carib. Jag, Susanne vägrade att åka med Cubana Air (farligaste flygbolaget i världen hade jag läst) så vi betalade cirka 850 SEK extra per person för att få åka med AeroCaribe som är mexikanskt.

Vi landade i Havanna cirka 12:25 efter cirka 50 minuters flyg. Det är inga problem med flyget men det blir problem när vi har landat. 
Den buss som skulle köra oss till hotellet var full och åkte iväg eftersom vi skulle ha kommit med ett tidigare flyg får vi veta av två män som arbetar där bussen avgår. Efter en massa tjafs med diverse folk kommer det i alla fall en buss till och bussen åker iväg inom fem minuter. 

Hotellet vi har bokat ligger i Havannas moderna stadsdelen, vilket ändå inte innebär att det är modernt. När vi checkat in på hotellet satt vi oss sen på närmaste bar. Baren låg utomhus nästan i direkt anslutning till hotellet. Kanske tillhörde den hotellet. Vi beställde varsin öl, Cristal.

Janne kollar TV kanaler på hotellet
Jag med kartan över Havanna

Vi sitter där på baren, tog en öl till, har det trevligt och studerade kartan och boken om Kuba som vi hade med oss. Trots att vi läst på tidigare är det först nu på plats man får en uppfattning om avstånd och möjligheten att åka taxi till diverse platser.

Vi ville egentligen besöka Havanna och Varadero, men trots att vi gör en tredagarsutflykt så blir det bara en kväll, en hel dag och en förmiddag här i Kuba. Det skulle ta fyra timmar tur och retur till Varadero så det hinner vi helt enkelt inte med. 

Kvällen närmar sig och vi har läst om en restaurang vi vill besöka. El Patio. Där vill vi äta första kvällen så vi försöker ta oss dit. Vi ordnade en taxi men taxichauffören sa att han inte kunde köra oss ända fram för att han får inte köra in i gamla stan. 

Vi blir släppta utanför Gamla Stan och får gå in, men hittar inte El Patio. Vi vet helt enkelt inte var det ligger, orutinerat. Vi promenerar längs en gata i Gamla stan och flera personer frågar oss om vi vill äta mat hemma hos dem. Vi vågar inte göra det ifall deras hem ligger långt från stan så blir det besvärligt. 


Vi går in på en Daiquirebar och beställer varsin Frozen Daiquire. Det är ett mörkt och litet krypin, inte direkt hemtrevligt, men vi är i Havanna och har inga stora krav. 

Frozen Daiquire
Janne och jag på hotellets balkong


Frozen Daiquire visade sig innehålla en stor isbit och plötsligt infaller sig frågan om man kan dricka vattnet. Vi dricker upp våra drinkar och ingen av oss blir sjuk, men vi tror knappast att vattnet i detta land är drickbart. Vi blir inte långvariga på denna bar.

Innan vi går vill Janne avsluta med ett toalettbesök. Han gör vad han behöver på toaletten, för det finns en toalettstol men det är så gott som allt. Det går inte att spola, det finns inget toalettpapper och det finns ingenstans att tvätta sig. Janne säger att det är den äckligaste toalett han någonsin sett.


Vi vandrar vidare längs gatan där vi går i Gamla stan. Vi hamnar senare på en italiensk restaurang som kan ha hetat Dominika. Jag äter Quatro Stagione och Janne äter Calamares och grönsaker. Spelmän spelade och sjöng vid borden. Spelmän fanns i stort sätt överallt där vi såg turister. 


Efter middagen köper vi rom och ananasjuice i en affär och tar sen taxi hem till hotellet. Att promenera vidare i Gamla Stan var ointressant eftersom det nästan inte fanns några affärer värda namnet. 


Fötterna efter balkongen
Vårt hotellrum



Romen vi köper med oss var Havanna Club, kubanskt. Vi sätter oss på vår hotellbalkong, särskilt mysigt är det inte, men visst känns det coolt att befinna sig i Havanna. Nedanför balkongen åker massor av bilar och luften är så full av avgaser att man känner det när man andades. Golvet på den balkongen där vi sitter är svart av avgaser. När vi går och lägger oss cirka klockan 23 var våra fötter kolsvarta under. 

Första dagen i Havanna hade gett oss en hel del nya intryck att fundera över. I morgon ska vi göra stan på riktigt och bland annat titta på cigarrfabriken...