Cigarrer och en underbar eftermiddag i Havanna

El Capitolio

Vi kom till Havanna igår och ska åka härifrån i morgon. Vi har gjort en utflykt till Kuba från Playa del Carmen i Mexico. Det är i Mexico vi egentligen har semester, men när vi upptäckte att vi kunde göra utflykt till Kuba var det så klart intressant.

Idag ska vi göra sightseeing i Havanna. Vi ska besöka Partagas, cigarrfabriken och vi ska titta till El Capitolio sen kommer vi väl att ta oss in i gamla stan igen. Sightseeingen började med en taxi från hotellet till El Capitolio.

El Capitolio är en exakt kopia av Capitolium i Washington. Vi gjorde inte mycket mer än att titta på huset och fotografera. Vi vet inte vad huset används till och inte heller om man får gå in i huset.


Efter att ha sett nog av El Capitolio så går vi till cigarrfabriken Partagas. Partagas ligger strax bakom El Capitolio. Vi får en guidad visning av fabriken och det är riktigt intressant. Janne tycker att det var intressant att se hur cigarrerna gjordes från tobaksblad till färdig cigarr och Susanne var mer fascinerade över hur en fabrik kan se ut på insidan av en fabrik.

El Capitolio
Janne på hotellbalkongen
- den nedersta
Tillverkningen hade, kan man säga, olika stationer. Först arbetade ett antal personer, mestadels tjejer med att sortera bladen efter färg och kvalitet. Vid nästa station arbetade andra med att rulla cigarrerna och la dem i en press mm. Här var det inte bara tjejer som arbetade. 

En station var en kvalitetskontroll och vid nästa station var det en person som lade cigarrerna snyggt i askarna. De skulle ligga i färgordning. Slutligen var det en person som klistrade etiketter på cigarrlådorna för att visa märket på cigarren. Det var intressant att se men tyvärr tror vi inte att arbetsmiljön var den bästa. Det är förbjudet att fotografera inne i lokalerna. 

Lite här och där i fabriken hängde bilder på Che Guevara på väggarna. Rundturen i fabriken avslutades så klart i en souvenirbutik. Janne köper med sig två cigarrer hem.


Janne framför El Capitolio
Janne har köpt Tikola

Efter besöket i cigarrfabriken promenerar vi in i Havannas gamla stad igen. Vi var där igår men nu ser vi allt i dagsljus. Här var fullt av fallfärdiga hus men många av dem hade nog varit väldigt fina en gång i tiden. 

Något som man inte missar i Havanna är alla gamla bilar, mer eller mindre fina och mer eller mindre slitna. Det finns gamla bilar precis överallt. De gamla ofta amerikanska bilar från 1950 och 1960 talet. Vissa av dem är otroligt fina fortfarande men de allra flesta är fallfärdiga, rostiga gamla ruckel. Det finns även ryska bilar, som inte är fullt så gamla som de amerikanska, men ändå inte i något bättre skick. Det finns även nyare modernare bilar men det var ofta taxibilar.

Gammal bil

Gammal bil

Gammal bil
Gamla bilar

Lite annat som skiljer Kuba från andra länder vi varit. Det finns inte mycket affärer, restauranger eller barer. Vad som heller inte fanns är Coca Cola. Vad som däremot finns är deras egen cola, Tikola. 

Att det inte finns Coca Cola finns är väl inget märkvärdigt men när man kommer ner till sin hotellfrukost och undrar om man kan få lite te och de svarar "te is finished" och "butter is finished" så blir man lite fundersam. Ägg och bröd är vad det verkade finnas gott om men allt annat på frukostbuffén tycktes kunna ta slut. 

Gatubild på väg till katedralen
Partagas - cigarrfabriken

Något annat vi såg som kändes annorlunda var ett kubanskt apotek, "Johnsons Drugstore". Apotektet var fyllt av hyllor med en massa vita flaskor som om man blandade medicinen på plats. Allt såg väldigt gammaldags ut.

Vi vandrar vidare genom gamla staden och hittar av en tillfällighet den kända Havanna katedralKatedralen är stor och fin, man missar den inte om man ser den. Den ligger vid ett ganska stort torg. På torget finns en restaurang med uteservering och här ser det jättetrevlig ut. Vi slår oss ner på restaurangen och här blir vi sittande rätt länge och har det jättetrevligt.

Janne på torget vid katedralen
Katedralen, torget och uteserveringen

Jag beställer Frozen Daiquire och Janne beställer Cuba Libre. Här på torget finns musiker som spelar för oss och andra turister. Att de vill ha några dollar en stund senare får vi väl acceptera. En dam kommer förbi och vill sälja cigarrer. Janne köper en cigarr av henne. Vi turas om att röka på cigarren. Ingen av oss är rökare men att röka cigarr på Kuba är mest en kul turistig grej. 

Vi har här på torget framför katedralen äntligen hittat vår lilla oas här i Havanna. När vi till slut lämnar uteserveringen går vi ut från den gamla staden och målet är att hitta en taxibil som kan köra oss till hotellet. 
Vad vi egentligen har upptäckt under vår trevliga eftermiddag har vi inte förstått ännu...