Sighseeing i Bangkok - Grand Palace imponerar stort

Tre olika stilar på wat

Vår resa till Thailand började den 20 augusti 2000 och nu är vi i Bangkok som blir sista stoppet på den här resan. Idag har vi flugit med Bangkok Airways från Ko Samui till Bangkok. Det tog cirka en timme. I Bangkok tog vi flygbussen till Bangkok Centre Hotel och det är här vi bor nu. Flygbussen stannade alldeles vid hotellet men vi vet inte om det är den normala rutten eller om det är för att vi skulle bo här.  

Framme på hotellet ville vi så klart ut på stan så fort som möjligt. Vi skulle vara effektiva. Vi frågade i hotellets reception hur lång tid det tar att gå till Grand Palace och Wat Prah. "You can´t walk!", blev svaret. OK, Bangkok är mycket större än vad det ser ut att vara på hotellets karta. 

Vi tar en taxi till det området - Grand Palace - som man "ska" se som turist i Bangkok. Vi hade båda shorts på oss när vi kom till platsen. Shorts fick man inte ha så jag fick låna en kjol och Janne fick låna ett par långbyxor.

Efter att ha bytt om blir vi uppraggade av en guide som vill berätta om området för oss. Vi nappar på erbjudandet. Det var nog bra så vi fick veta någonting. Vi betalade cirka 50 SEK / person för visningen och det var det värt, men det finns nog gratisguider också. 

Grand Palace är hur stort som helst och kan inte beskrivas med ord. Det finns hur många torn / byggnader / tempel som helst på området. Bangkok blev Thailands huvudstad 1782 och sedan dess har alla kungar byggt sina egna tempel. Område är helt magnifikt.

Janne med lånade byxor
Janne framför ett av alla wat

Det som fascinerande mest var att alla färger på byggnaderna var av mosaik. Det var en enorm detaljrikedom som är svårt att visa på bild. Det finns inte ett foto i världen som kan visa denna detaljrikedom. Varje tempel på området var täckt av denna mosaik. Hela området likadant. Området är absolut mer än sevärt.

Efter att ha besökt Grand Palace går vi mot floden Chao Phraya River. Vi tar en sightseeingtur på floden i en longtailbåt. Vi får veta programmet för rundturen och redan innan vi startar har jag, klart och tydligt informerat dem om att vi vill inte se några ormar. Jag vill inte besöka den Snake show som ingår i priset. 

Vägg full av mosaik
Mosaikväggen i närbild


Budskapet om "No Snake" följer oss i flera led fram tills vi sätter oss i båten. Fascinerande! När vi sätter oss i båten vet vi att vi kommer inte att besöka någon ormshow. 

Långsvansbåten kör oss först till ett museum med ett antal mycket vackra kungliga "roddbåtar". Sen fortsätter den en lång tur längs floden och det är mycket intressant att se hur människorna bor utefter floden. Deras brevbärare kommer i longtailbåt. Vi besöker också med sightseeingbåten Wat Arun, vilket är Bangkoks högsta wat. 

Offergåvor till kon enligt vår guide
Kungliga "roddbåtar"

Även detta wat fullt av mosaik. Utanför Wat Arun fanns en kille med stor boaorm. Han ville att vi skulle lägga den runt halsen och att vi skulle ta foton "take photos". Något som jag inte uppskattade och så klart tog vi inga foton. Vi betalar ett inträde och går upp i tornet på Wat Arun. Härifrån har vi utsikt över bland annat floden.

Jag vid Wat Arun
Området runt Wat Arun

Under färden med långsvansbåten kom det så klart en annan långsvansbåt och mötte oss för att sälja dricka. De kallade det skämtsamt för "Floating market" trots att det i det här fallet bara var en enda båt.

Efter floden går vi mot ytterligare ett wat, Wat Po den här gången för att titta på den liggande Buddahn.  Buddahn är verkligen stor och hans sex tår är större än ett människohuvud. 


Janne vid floden Chao Praya River
Janne har köpt öl på floden

Efter besöket i Wat Po försöker vi oss på något som vi inte lyckas med. Vi sätter oss i en taxibil och ber den att köra oss till Oriental Hotel. Vi hade blivit tipsade om att man kunde gå igenom receptionen och sen sitta på deras bar vid floden. Oriental Hotel är ett fint lyxigt hotell. Taxibilen tog säkert över en timme för vi befinner oss mitt i Bangkoks rusningstrafik. Väl framme vid hotellet möts vi av en vakt. Vi blir informerade om att eftersom vi inte bor där så kommer Janne inte in med sandaler. Trist!

Vi letar reda på en ny taxibil och åker hem till hotellet istället. Janne är just då fast besluten att han en dag ska bli så rik att han har råd att bo på hotellet. Och han tänker även då gå omkring i sandaler. 

Mycket mat på Bangkoks gator
Liggande Buddah

Hemma på hotellet vilar vi oss på rummet en stund och går sen en kortare promenad i närområdet. I Bangkok finns det stånd med mat precis överallt, på varenda gata. Vi äter vår kvällsmat från ett av alla de stånd vi ser, det blir grillad kyckling. 

Vi har haft en jättetrevlig dag i Bangkok men staden är ofantligt stor stad och det är enormt mycket trafik. Jag tror inte vi gick samma gata två någon gång under dagen, inte någonstans kände vi igen oss att vi varit tidigare under dagen. 

Nu har vi bara en dag kvar i Bangkok och på den här resan.