Annorlunda djur och växter på Seychellerna

Jättelandsköldpadda
Nu har vi kommit hem från Seychellerna där vi besökte öarna Mahe, Praslin och La Digue. Något jag kommer att minnas är alla fina stränder som vi har sett Anse Lazio, Grand Anse och Anse Source d´Argent för att nämna några. Stränder fanns det överallt och jag kan inte namnen på alla vi sett. 

Något annat som vi kommer att minnas är alla, för oss, annorlunda djur och växter som vi har sett. Många av djuren och växterna är endemiska vilket betyder att de finns bara här i hela världen. 

Coco de Mer
På Praslin besöker vi UNESCO världsarv och nationalparken Vallee de Mai. Här går inte ens att nämna allt endemiskt vi troligen såg. Vallee de Mai är en jättestor skog där vi gick omkring i en och en halv timme. Träden var enorma och bladen på träden kunde ha en diameter på flera meter. Det var en stor trollsk och helt fantastisk sagoskog. 

Vad som är den stora sevärdheten i parken är palmen Coco de Mer, med sina hon respektive han frukter. Honfrukten är en nöt så stor och tung att jag knappt kunde lyfta den. Hela skogen är  helt fascinerande.

Coco de Mer - hanfrukten

Jag med Coco de Mer - honfrukten

Jättelandsköldpaddor
På ön Moyenne, på en dagsutflykt från Mahe, såg vi massor av jättelandsköldpaddor. När vi senare kom till ön La Digue fanns det också ett reservat med 30 stycken. De är verkligen stora och sägs kunna bli väldigt gamla. 
På en av Seychellernas öar, Aldabra, lär det finnas 150 000 av dessa sköldpaddor.  

Madagaskarkardinal, Svart paradisflugsnappare och Kolibri
Madagaskarkardinalen är en liten röd fågel som vi såg i buskarna vid poolen på hotellet där vi brukade vara på Mahe. Vi såg den vid flera tillfällen. Så vitt vi vet är den endemisk. 

Svart paradisflugsnappare såg vi i träden när vi cyklade på La Digue. Den är endemisk och det lär finnas färre än 50 stycken i hela världen. Det är så fascinerande att vi såg en sådan. 

Janne i Vallee de Mai
Janne i Vallee de Mai

I trädgården på vårt pensionat på Mahe såg vi en liten kolibri äta från ett träd. Den stod still i luften och tokflaxade med vingarna. Från näbben till baken var det max 3 cm lång. Vet inte om den är endemisk men vi har aldrig sett en så liten fågel. 

Seychellerna sägs vara ett paradis för fågelskådare. Vi såg massor av olika fåglar, fregatter och tärnor mm. Det hade varit kul att se en svart papegoja som ska finnas här. 

Vanilj
På La Digue hittar vi en vaniljodling, något som vi aldrig sett tidigare. I närheten av odlingen såg vi också vaniljstänger ligga på tork, hur många som helst. Vi har köpt med oss vaniljte hem som souvenir.

Madagaskarkardinal i busken
Carambole i trädgården

Carambole
På Mahe bodde vi på ett litet pensionat med en ganska stor trädgård. I trädgården fanns ett träd med frukten Carambole, en frukt vi aldrig sett på sitt träd tidigare. 

En grön liten ödla
En morgon på Praslin hittar vi en pytteliten ljusgrön ödla på vår veranda. Det var en liten grön och den var så söt och fin. Den är så fin att man inte ens tänker på att det är en ödla. Vi tror att även den kan ha varit endemisk.

Den lilla ödlan på verandan

Vaniljstänger på tork


Ormar och tusenfotingar
Vad vi fick veta så finns det 4 olika ormar men ingen av dem är giftig. Vad man ska vara vaksam på är giftiga skorpioner och någon giftig tusenfoting. Jag hade en tusenfoting i ryggsäcken vid ett tillfälle men om den var giftig kommer vi aldrig att få veta.

Övrigt om djur och växter
Landet består av fler än 100 öar och vi har varit på tre av dem. Det finns så klart massor mer att se. Seychellerna ligger långt ut i havet och har därför fått många endemiska arter av både växter och djur. Här finns också många nationalparker, både marina och en del öar som är rena 
fågelöarna där det häckar hundratusentals sjöfåglar. För att enkelt sammanfatta är Seychellerna ett paradis för den som är intresserad av djur och natur.