Vi cyklar runt på ön La Digue, Seychellerna

Janne vid Plantation House
Vi befinner oss på ön La Digue på Seychellerna. Ön är väldigt liten och vi har nog redan sett det mesta. Direkt vi kom till ön så hyrde vi varsin Mountinebike, sen dess har vi cyklat och cyklat. 

Just idag har vi cyklat rakt över hela ön för att komma till stranden Grand Anse. Det är en jättefin strand men just idag kan man inte bada där på grund av höga, starka vågor och strömmar under vattnet. När vi varit där och sett den fina stranden cyklar vi vidare.

Nu kommer vi till platser där vi redan varit men inte tittat så noga på tidigare. Vi börjar med att cykla till Anse Source d´Argent, stranden som sägs vara världens mest fotograferade.  Här har vi varit tidigare men vi badade inte den gången. Idag stannar vi för att sola, bada och snorkla. 

Snorkla gör vi men det långgrunt och mycket sjögräs, så vi ser just inget alls av intresse. Högvattnet är på väg in och plötsligt är våra handdukar översköljda. Stranden är väldigt smal så det är inte mycket plats att hålla sig undan när högvattnet kommer. 

Det har under tiden vi varit här blivit småmulet. Ungefär samtidigt som högvattnet sköljer över våra handdukar börjar det duggregna. Vi tar skydd under takamakaträden som finns på stranden. Strax därefter ger vi upp badandet och cyklar vidare. 

Torkar vanilj
Torkade vaniljstänger

Vi stannar till vid Plantation House vid reservatet l´Union. Vi har sett att man odlar vanilj här på ön. Vi har aldrig sett det tidigare och här framför Plantation House ligger massor av vaniljstänger på tork. 

Här vid l´Union finns också en stor inhängnad med 30 stycken jättelandsköldpaddor. När vi kommer dit har en av de stora sköldpaddorna hamnat på rygg. Stackars lite och vi tror inte att den klarar av att vända sig själv. Janne som är en stor djurvän kliver in i inhägnaden, lyfter den stora jättesköldpaddan och vänder den rätt. Dagens goda gärning. 

Efter att ha tittat runt på l´Union cyklar vi till öns centrum. Det är vår sista dag här på La Digue. Vi köper därför en stor blå fisk i trä som vi ska sätta på väggen hemma. Vi har bestämt oss för att äta en tidig middag så vi börjar leta restauranger. Det går inget vidare, men det slutar med att vi ska äta på Chateau La Digue strax bortom vårt pensionat. Vi är välkomna när de öppnar 19:30. 

När klockan närmar sig 19:30 tar vi våra cyklar ut i mörkret. Det är totalt svart ute på gatan och det kommer att ta oss cirka 3 minuter att cykla till restaurangen. Hela situationen känns galen, ingen kommer att se oss om någon kör för fort längs gatan. Vi har inget lyse på cykeln, ingen ficklampa och inga reflex bara ett totalt becksvart mörker. 

Middagen består av en kreolisk buffé. På buffén finns jobfish i en god sås, en pumparöra, en papayaröra med lökbitar, fiskchutney, sallad, spagetti, friterade lökbitar, avokado och inlagd chili. Det är en jättefin buffé och till den dricker vi vitt vin.

Anse Source d´Argent
Janne med jätteslandköldpaddorna

Naturligtvis ska vi hem på våra cyklar i samma kolsvarta mörker. Vinet gör nog sitt för vägen hem känns inte lika läskig även om den så klart är det. Hemma på verandan spelar vi kort. Vad som mer händer på verandan är att Janne slår ihjäl ytterligare en kackerlacka. De börjar bli så många nu att vi skrattar åt det hela. 

Vi somnar gott på kvällen efter ytterligare en jättetrevlig dag på La Digue. Vi kommer att ha några timmar till på ön i morgon men senare på dagen ska vi åka båt tillbaka till ön Mahe. Vi åker tillbaka dit för att ha nära till flygplatsen när vi ska  resa hem.