Nationalparken Vallee de Mai är mer än fantastisk

Jag med en Coco de Mer
Vi befinner oss på ön Praslin på Seychellerna. Idag planerar vi att besöka nationalparken Vallee de Mai och efter det ta oss tillbaka till den jättefina stranden Anse Lazio. När frukosten är avklarad så packar vi för skogspromenad och badkläder. 

Innan vi gör oss redo för avfärd besöker vi en av bankerna här i Grand Anse. På banken köper vi skattekvitton för utresan 80 USD för oss båda. 

När man lämnar Seychellerna måste man visa upp kvitto på att man har betalat skatten. När banken är avklarad letar vi reda på en taxi som ska köra oss till Vallee de Mai.

Taxin släpper av oss utanför entrén till parken. Vi betalar entréavgiften, får en karta och går in. På kartan kan vi se att det finns olika vandringsleder att välja. Det kan ta allt mellan 1-3 timmar. Vi väljer en led som ska ta 1,5 timme. När vi väl är inne tror jag inte vi följer någon speciell led, det är bra skyltat och vi följer spåren. 

Janne under enorma blad
Coco de Mer - honan

Valle de Mai är en nationalpark och den finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Nationalparken har funnits på världsarvslistan sedan 1983. En av de växter som finns i nationalparken är den endemiska och urgamla växten, en palm med namnet Coco de Mer. 

Coco de Mer är en endemisk växt så den finns bara här. Det finns mer än Coco de Mer som är endemiskt här i parken, både andra växter och även djur. Coco de Mer palmen finns både som hona och hane med två olika sorters frukter. Palmerna kan bli enormt höga.

Rötter ovanför jorden
En fantastisk skog

Valle de Mai är så mycket mer än bara Coco De Mer palmer. Det är en stor skog full av en massa mer eller mindre fascinerande träd. Det är enorma träd och bladen på vissa träd är så stora så stora att vi aldrig sett något liknande. Vad vi mer är fascinerade av är att det finns något eller några träd där rötterna finns ovanför jorden. Vi upplever hela platsen som en enda stor sagopark. 

Vi går omkring i Valle de Mai i en och en halv timme. Nationalparken eller skogen är så fantastisk och vi har verkligen aldrig sett något liknande. Vi ser så klart också den stora sevärdheten Coco de Mer palmen, både honor och hanar. När vi kommer fram till utgången har man gjort en liten utställning där vi får känna på frukterna. 

Coco de Mer - hane

Coco de Mer - hona

Jag lyfter bland annat honfrukten till Coco de Mer. De är en riktig bjässe och riktigt tung är den. Jag försöker hålla den i två händer framför mig. Den är så tung att jag istället väljer att hålla en hand under för att inte tappa den. När vi lämnar Vallee de Mai, nationalparken är vi mer än nöjda. Det är en så häftig plats. 

Utanför entrén hittar vi efter en stund en taxi som kör oss till den fantastiska stranden Anse Lazio. Här har vi varit tidigare och vi kommer att åka tillbaka även i morgon.

På kvällen äter vi på en kinarestaurang i Grand Anse eftersom restaurangen på hotellet är stängd idag. Vi har helt själva på kinarestaurangen. Spelade kort på verandan. När klockan är 22:30 har vi 26,4 grader varmt. 

Här fortsätter resan