Petratemplet var enormt imponerande

Petratemplet
I slutet av november 1999 reste vi en charterresa till Eilat i Israel. En av utflykterna vi gjorde från Eilat gick till Jordanien. En endagsutflykt till Petratemplet. 


För er som läst Tintin kan ni se det i "Kokos i Lasten" sidan 28. Har ni sett Indiana Jones "Jakten på försvunna skatten" så lär den vara inspelad där. För att komma ner till Petrastaden måste man vandra längs en 1 km lång ravin. 

Att ta sej över gränsen från Israel till Jordanien var en liten procedur som tog rätt lång tid. Alla vi turister i bussen kontrollerades rätt grundligt. När vi kommit in i Jordanien blir första stopp ett hotell i Aqaba.

Vi har startat tidigt för att komma över gränsen i en bra tid. Vi stannar på hotellet för att äta frukost. Hotellet ligger alldeles vid havet och kanske skulle det vara kul att bo där någon gång.

Någon timme senare är vi framme i staden Petra. För att komma ner till själva templet behöver man gå längs en ravin. Bergen vid sidan om ravinen är 70-80 meter höga. Allt detta har naturen själv ordnat. Vi blev fascinerande redan här. 

Ravinen ner till templet
Ravinen ner till templet

När vi gått längs den 1 kilometer långa ravinen kommer vi ner till den 2000 år gamla staden och får först av allt se - Nabateérnas Skattkammare. När man har kommit ner till detta tempel/skattkammare så tror man att det är detta vi skulle titta på men här visar det sej att det finns hur mycket som helst.

Jag vid ingången till en grotta
Delar av staden på lite håll


Vi promenerade på i staden (kallas även den Rosa staden) i fyra timmar och vi såg ändå bara en liten del. Det skulle ta oss flera veckor att titta på hela området, sa vår Jordaniske guide och "då skulle vi inte hinna sova". Området är enormt och vi blev verkligen imponerade. 

I staden Petra bodde 35 000 människor i dessa stengrottor cirka 100 år före Kristus. Varken Janne eller jag är normalt inte särskilt intresserade av gamla stenar men det här var verkligen imponerande. 

Grottor som på bilden fanns det hur många som helst, stora och små. Vissa var utsmyckade som kungliga slott andra ett vanligt hål i berget. 

Fler grottor
Guiden hugger sönder en sandsten


Något annat som imponerade var att vår jordanska guide knackade sönder en sten, en sandsten och menade att allt är byggt av sandsten (till och med pyramiderna). Det går alltså att knacka sönder och ändå har allt hållit i så enormt många år. 

Om du har möjlighet att göra den här utflykten så är det cirka 15 mil mellan Eilat och Petra. Efter denna dagsutflykt åker vi tillbaka till Eilat igen, för att snart göra ännu en utflykt. 

Här fortsätter resan