Utflykt till Kairo och pyramiderna i Giza

Janne i Egypten

Vi är egentligen på en charterresa till Eilat i Israel. Just nu befinner vi oss på en två dagar lång utflykt till Kairo. Det är en sträcka på lite mer än 40 mil så det tog några timmar att göra själva resan. Guiden i bussen berättade när vi åkte över Suezkanalen och det kändes lite spännande. 

En stund senare stannar bussen en stund och vi är för första gången i livet i Egypten. Jag fotograferar Janne framför en skylt med arabisk text och vi förstår så klart inte ett ord. 

Några timmar senare åker bussen in i Kairo. Det kändes coolt att komma fram till Kairo. Kairo tycker vi var en väldigt stökig stad full av bilar och avgaser. 

Spontant gillade jag inte Kairo. Staden var smutsig. Precis allt vara svart. Ganska snart när vi kommit in i staden passerar vi Anwar Sadats grav som jag fotograferar genom bussfönstret. 

Bussen kör oss till pyramiderna i Giza (som väl är en stadsdel utanför Kairo). Pyramiderna ligger väldigt högt och förvånansvärt nära bebyggelse där människor bor. 

Anwar Sadats grav
Pyramiderna ligger högt över staden

Cheops pyramid är den man ser längst till vänster på fotot. Cheops pyramid är den som är störst. Mykerios pyramid ligger i mitten. Den ser ut att vara störst men det är för att den ligger på den högsta platsen. Vi fick gå in i den lilla pyramiden som man ser snett ned till höger på fotot nedan.  

Janne
Jag framför pyramiderna

Vi trodde att det bara finns tre pyramider i hela Egypten men det finns massor av pyramider på fler platser i Egypten. Området som vi turister ska titta på består av fler sevärdheter än pyramiderna. Här finns även Sfinxen som vi känner igen från bilder. Det är riktigt intressant och spännande att gå omkring på området.

Jag och Sfinxen
Janne har klättrat upp på en pyramid

Vi går tillbaka till bussen igen. I väntan på att alla ska samlas för avfärd mot hotellet passar vi på att klättra lite på pyramiderna. 

Vi övernattade på ett Mövenpickhotell någonstans i Kairo. Vi åt middag på hotellet, beställde en flaska egyptiskt vin till rummet. Sen somnade vi, totalt utslagna. Det hade varit en lång dag och jättespännande dag full av intryck.