Egyptiska museet och basarerna Khan el Khalili

Har sovit på Mövenpick i natt
Vi befinner oss i Kairo och är på en två dagar lång utflykt från Eilat i Israel. I natt har vi sovit på ett Mövenpickhotell någonstans här i Kairo. Igår besökte vi pyramiderna i Giza. Efter frukost kommer bussen och hämtar oss igen för ännu en dag i Kairo.

Vi börjar med at besöka Egyptiska museet. Det är ett otroligt stort museum där historien om faraonerna berättas. Det finns verkligen hur mycket saker som helst på museet. Det var väldigt mycket folk på museet och ljudvolymen var enorm. Det var svårt att höra vad just vår guide berättade. Kanske hade vi haft mer behållning av museet om vi varit mer pålästa. 

Vi såg så klart Tutankamons mask och den var förvånansvärt liten. Den var så intetsägande att jag till och med höll på att missa den. Det var Janne som sa till mej att här är den och jag borde väl ha förstått det på grund av alla människor, men människor var det överallt på museet.

Efter Egyptiska museet kör bussen oss till ett papyrusinstitut. Där låter vi oss bli "lurade" att köpa två dyra papyrusrullar. Två fina tavlor, en föreställande sfinxen och en tavla där mitt och Jannes namn skrivs med hieroglyfer. Det får bli våra souvenirer från den här resan.

På väg till Khan el Khalili
Basarerna Khan el Khalili

Det sista vi gör i Kairo är att besöka basaren Khan el Khalili. Bussen körde oss nästan hela vägen fram och hämtade upp oss på samma plats. Vi fick någon timme i basaren. Som vanligt är det kul med basarer. 

Vi ville köpa en kortlek och ville försöka oss på att pruta. Vi hade tänkt ut vad vi tyckte att kortleken var värd och lustigt nog säger försäljaren ett pris som är ännu lägre. Ok, vi köper kortleken som senare visade sej innehålla två stycken klöver tre. 

Janne köper en plånbok i läder och jag köper en jättefin guldring med en blå sten. Vår guide i bussen (som för övrigt var jätteduktig) hade berättat att man kunde köpa guld billigt och hon hade berättat vad man skulle titta efter när man köper guld. Jag visade ringen för guiden när vi kom tillbaka till bussen och hon sa i alla fall att ringen var äkta. Vi lyckades pruta rätt bra på de inköp vi gjorde, med undantag för kortleken då.

Jag vid Khan el Khalili
Mat innan avfärd mot Eilat

Efter Kairos basarer är det bara hemresan till Eilat kvar. Innan bussen tar fart mot Israel stannar vi vid McDonalds´ i utkanten av Kairo. Vi tror att det är så enkelt att man kan lita på McDonalds att man inte bör bli sjuk av maten. 

Sent på kvällen är vi tillbaka i Eilat igen. Det är jätteroligt att ha varit i Kairo och vi har sett så många intressanta saker. Pyramiderna och Egyptiska museet var naturligtvis behållningen men även basarerna hade sin charm. Trots detta gillade vi inte Kairo som stad, det verkade vara en stökig och smutsig stad. 

I morgon ska vi göra nästa utflykt. Då ska vi besöka Petratemplet i Jordanien.