Promenad genom Salang på Tioman Island

Janne äter lunch vid Zaid´s Place
Efter två dagar i Kuala Lumpur tar vi oss ut till Tioman Island. Vi börjar med att bo på Salang Beach Resort, nästan längst norrut på Salang Beach. 
Vi bor på resortet i tio dagar. 

I det här inlägget ska jag försöka visa vad som finns längs Salang Beach. Det tar cirka tio minuter att gå igenom den lilla byn men det finns ändå en hel del att upptäcka. Det finns till en början bara en väg att gå och vi börjar vid det resort där vi bor.

Runt Salang Beach Resort finns massor av grönska, bland annat ett bananträd alldeles utanför vår bungalow. Går man vidare in mot byns centrum passerar man en mindre bananplantage, en dykfirma (det finns fler i centrum) med en liten bar och strax kommer man till en liten park. Nu är man nästan framme i byn centrum.

När man har passerat den lilla parken är man framme i byns centrum. Här finns allt en turist behöver, men vi börjar med restaurang Indah. 

Bananträd i vår trädgård
Vår bungalow sedd från havet

Restaurang Indah ligger på båda sidor om promenadvägen. På den högra sidan sitter du fint, i en öppen miljö med tak och utsikt över havet. Här har vi ätit många av våra måltider. 

När man har passerat restaurang Indah finns en större butik som har allt en turist behöver. Här finns också lite mindre butik, en souvenirbutik och en resebyrå. Mitt i centrum finns också en TV där befolkningen samlas, den som ha tur får ligga i en hängmatta.

Vandrar man vidare genom byn finns en spelhall, en trevlig bar 4S´ Cafe - Sand Sea Sun Sex. På den baren satt vi varje kväll. Strax bredvid baren ligger en liten, liten polisstation, kanske får det plats en polis där inne. Mitt emot Four´S finns ett dykcenter och strax bredvid finns ytterligare ett dykcenter. Janne tog sitt dykarcertifikat hos B & J Diving Center (finns i ett annat inlägg).

Janne i den lilla parken
Utsikten från restaurang Indah

Går man vidare förbi den lilla centrum som finns kommer en sträcka med strand, en restaurang och så kommer Jettyn. Jettyn där båtarna till stranden lägger till. Kommer man med båten och ska till centrumet, restaurang Indah och Salang Beach Resort går man åt vänster. 

Den centrala byn
Janne i hängmattan i centrum

När man kommer fram till jettyn finns två vägar att välja. Behöver också nämna att det finns inga bilar i byn. En av vägarna leder fram till ett litet resort. Innan resortet behöver man passera ett vattendrag, som en liten flod. 

Området mellan centrum och jettyn
Janne kollar efter varaner

Varaner ser man dagligen lite  här och där men när man passerar vattendraget stannar man så gott som alltid till. Här ser man garanterat någon varan simmande. Du behöver inte ens ha tur för att se dem, de finns där, alltid.

Det är inga små ödlor. Det är bandvaraner som kan bli uppåt 2 meter långa. Trots sin storlek verkar de totalt ofarliga. De kan inte bara simma utan även klättra i träd. Vi såg dem klättra i palmerna. 

En simmande varan
Salang Beach

Vill man inte se varaner så går man åt höger från Jettyn, då kommer man till stranden. Stranden är verkligen jättefin. Här på stranden finns även några restauranger. Våra favoriter är Zaid´s Place där vi ätit många lunchen och ett annat otroligt billigt ställe där vi ätit Roti Canai vid flera tillfällen.

Roti Canai är ett slags bröd eller kanske pannkaka och det är otroligt gott. Vi åt det några gånger till frukost. På Zaid´s Place kan du äta dig mätt både frukost, lunch och middag. Zaid´s Place är ett trevlig ställe att bara sitta och koppla av och titta på den fina stranden. 

Janne i havet - klarblått vatten
Restauranger bland palmerna

Under de tio dagar vi bor på Salang gör vi två utflykter, en till ABC-stranden och en utflykt till Coral Island, strax utanför Tioman samt att Janne tar sitt dykarcertifikat. Först ett inlägg om utflykten till ABC-stranden.