En liten vinresa i Piemonte, Italien

Byn La Morra och vinrankor
I slutet av augusti 1998 flög vi till Milanos flygplats Malpensa (med SAS). Vi hade vår lilla hyrbil Rover (vit) och med körde vi runt i Piemonte under fem dagar. Syftet med resan var att äta och dricka gott.

Första dagen åkte vi till en liten by som heter La Morra. La Morra ligger högt upp på en kulle och utsikten därifrån är magnifik. Vinrankor överallt så långt man kan se. Landskapet är så grönt så grönt. Det är väldigt vackert. 

Andra dagen åkte vi bara ner för backen från La Morra. Det är ca 6 km till Barolo. Barolo ligger till skillnad från La Morra i en dal. Den stora sevärdheten i Barolo är slottet Faletti. Släkten Faletti anses vara den som började tillverka Baroloviner. 

Andra dagen kör vi också utflykt till en stad - Alba - ca 1 mil härifrån. Alba anses vara Barolovinets huvudstad. Dessa två små byar - La Morra och Barolo - lever med stor sannolikhet till 100% på att tillverka vin. Det finns inte mycket annat. 

I La Morra finns en mataffär, en restaurang, ett hotell och ett flertal Enoteca. I Barolo fann vi inte en enda affär, men två restauranger, ett hotell och ett flertal enoteca. Slottet Faletti har ett stort enoteca. Enoteca är en affär där man köper och i många fall provsmakar vin.

Slottet Faletti och vår hyrbil
Utsikten på väg till Barbaresco

Vingårdar finns precis överallt. Vi tittade in hos en liten vinfabrikör och fantastiskt är att vi kunde sitta där och verkligen prata med två italienska män (son och hans far tror vi) i över en timme trots att de inte kunde engelska och vi kunde inte italienska. Det gick i alla fall hur bra som helst att förstå det mesta. Och vinet var gott. Vi köpte med oss fyra flaskor därifrån. 

Det var väldigt intressant att se. Allt var i mycket liten skala men vinfabrikören var inte intresserad av att ha något större. Han var nog hur nöjd som helst med att gå omkring och dricka lite vin och småprata med en och annan turist som hittade dit. De visade foton de fått från några danskar som varit där och de verkade väldigt stolta över det. 

Vi hittade senare exakt de vin vi köpt på vinfabriken på ett Enoteca i Barolo och där kostade det mer än dubbelt så mycket.

Svavelkälla i Acqui Terme
Janne framför ön Isola Bella

Tredje dagen åker vi på en kringelikrokväg till en stad som heter Acqui Terme. Vad vi ska göra där vet vi inte riktigt men staden är känd för att den har svavelkällor. En källa finns, som en fontän mitt i staden.

Fjärde dagen åker vi motorvägen rakt upp till en stad som heter Stresa. Stresa är en riktig turiststad som ligger vid sjön Lago Maggiore. Här är det också mycket vackert. Här finns sjön och i bakgrunden Alperna.

Isla Madre i Laggo Maggiore
Janne "badar" i Laggo Maggiore

Femte dagen är vi i Stresa hela dagen. Vädret är varmt och soligt så vi avslutar denna semester med att sola och bada i Lago Maggiore. När vi sen ska hem framåt kvällen så har vi ca 4 mil att åka för att komma till Malpensa - Milanos flygplats. Vi tycker om Italien och det här var en mycket trevlig resa.
 

Nästa resa går till Eilat, Israel