Mest mat i Kota Bharu, Malaysia

Janne på Central Market
Idag, den 9 juli 1998, har vi tagit oss från Perhentian Island till fastlandet. Nu befinner vi oss i staden Kota Bharu, dit vi egentligen ville innan vi åkte ut till Perhentian Island. 

Kota Bharu ligger längst upp i norr på den östra sidan av västra delen av Malaysia. Här ska vi plocka ut lite mer pengar, köpa på oss lite mer alkohol och Janne ska klippa sej.

Vi ska så klart också titta lite på staden. Vi börjar med att fixa hotell. Ett enklare hotell mitt i kinakvarterna. Hotellet heter Maryland. När vi fixat hotell gjorde vi ett besök på McDonalds´, bara för att det fanns. Vi åt varsin Big Mac & Co och den smakade som den ska.

Vi tittade även på en stor marknad (Central Market) i två våningar. Här såldes bland annat durian, rambutaner, kycklingar, kryddor, tyger, leksaker och mycket annat. Vi brukar tycka om marknader så den var helt klart intressant.  

Vi plockade så klart ut pengar så vi klarar oss ett tag. Vi hittade en kinesbutik där vi köpte två flaskor med tokstark sprit, bara för att det är spännande med okända saker. Janne fick äntligen klippa sig. Den klippningen har en egen historia. 

Skeptisk till isen i drickan
Massor av durian på marknaden

Jag satt i trappen utanför frisören och väntade, det är väl snart gjort att klippa håret. Det tog väldigt lång tid men när Janne är klar berättar han. Han fick massage i hela huvudet, nacken och ryggen. Massagen bestod av att frisörskan stod och slog honom med knytnäven. En annorlunda upplevelse tyckte han.

Under eftermiddagen ser vi ett islamskt monument, en slags port som vi fått veta att det symboliserar Koranen. Platsen där man hittar monumentet heter Dataran Rehal (Dataran Square).

På kvällen besöker vi nattmarknaden. Här äter vi Roti Canai och Chicken Satay och en hel del andra malayiska rätter. På nattmarknaden köper man mat vid något av alla matstånd och så sätter man sig vid vilket bord man vill och äter. Man får äta direkt ur påsen. 

Dataran Square
Jag äter Satay Ayam på nattmarknaden

På bordet står kannor med vatten där man kan skölja händerna när man är klar. Jag har tidigare på resan undrat över isbitar i drickor men här på nattmarknaden bestämmer jag mig för att Malaysia är inte ett land där du blir magsjuk. Nattmarknad var intressant och en verkligt trevlig upplevelse. 

Vi går tillbaka till vårt rum på hotell Maryland och öppnar de två flaskor vi har köpt. Trots enkelheten så trivdes vi bra på rummet. Vi stannar bara i Kota Bharu en dag och en natt och vi har hunnit uppleva massor i staden. I morgon ska vi resa vidare till Rantau Abang.