Sicilien har allt, natur, kultur och god mat

När vi kom var det badförbud
Vi åkte en sista minuten resa - två veckor - med Fritidsresor i slutet av september 1997. Vi fick bo på hotell Villa Linda i Giardini Naxos. Hotellet var tvåstjärningt och låg cirka 100 meter från havet. Det var ett trevligt hotell och stranden var helt ok.


Anledningen till att vi åkte till Sicilien var väl i första hand för att sola och bada men här fanns hur mycket intressanta saker som helst att titta på som intresserade oss.

En vanlig dag började oftast med att vi gick ut på balkongen för att titta på Etna. Vi såg berget från balkongen och vi såg att det steg upp rök. Det var möjligt att göra utflykter till berget men vi gjorde aldrig det eftersom det fanns så mycket annat intressant att göra så valde vi bort denna utflykt.

Efter frukosten var det stranden som gällde. När vi kom var det badförbud. De var de enormt stora vågor och vi hade aldrig sett så stora vågor i Medelhavet. Efter några dagar lugnade det sig och så blev det badbart.

Från balkongen ser vi Etna
Hotell Villa Linda


Dagarna tillbringade vi på stranden men det fanns inte mycket mer att göra i själva Giardini Naxos. Stora delar av byn bestod av tomma hus för att säsongen var över. Ägarna hade åkt hem igen till exempelvis Rom.

Där vi bodde fanns bara ett litet centrum med några restauranger. Här fanns även en mataffär där vi köpte vin och goda ostar till kvällarna. I övrigt fanns inte mycket mer. En kväll var det någon pastamarknad och vi fick se hur man bakade pasta på olika sorters vis. Det var intressant. En vanlig kväll tog vi normalt lokalbussen från Giardino Naxos till Taorimina.

Kyrkan i Taormina
Utsikt från Taorminas amfiteater



Giardino Naxos närmaste granne är Taorimina. Om du tänker dig Italien när det är som vackrast så ser det kanske ut som i Taorimina. Lokalbussen tog cirka 15 minuter och den åkte längs slingriga vägar uppåt, uppåt och uppåt. Taorimina är en så vacker stad som ligger högt uppe på en kulle.

Vad man kanske bör göra i Taorimna är att titta på amfiteatern. Är man påläst, vilket inte vi var så är platsen säkert intressant. Utan att vara påläst är platsen ändå värt ett besök. Utsikten är magnifik med havet och om vädret är tillräckligt vackert även vulkanberget Etna. 
Härifrån kunde vi också se en annan strand, en strand som vi aldrig besökte. Ett besök vid utgrävningarna rekommenderas. 

Utgrävningar i Taormina
Utgrävningar i Taormina

När man inte vill vara kulturell längre är Taorimina en jättefin stad. Längs gågatan hamnade vi ofta på kvällarna på olika restauranger, pizzerior, caféer och barer. Längs gågatan finns också massor av affärer. Modebutikerna ligger vägg i vägg med sourvenirbutikerna. Här är ett litet paradis för den som gillar att shoppa. Tyvärr hade vi inte ekonomi för shoppande när vi var där.

I slutet av gågatan finns ett torg med barer och en kyrka. Nära kyrkan hittar du trapporna som leder dig upp till klostret som ligger högt uppe på berget. Vi promenerade upp dit en dag. Många steg var det och däruppe fanns ett café som serverade oss välbehövliga öl. Där satt vi och bara beundrade utsikten. 

Vägen upp till klostret
Baren uppe vid klostret

Utsikten vi hade var över Taorminas närmaste granne som också ligger också på en kulle. Staden heter Letojanni och det var så fint att se utsikten över byn uppe på berget.  

Jag utsåg Marsalavin till min Sicilianska favorit. Det var så sött och så gott. På balkongen hemma på hotellet drack vi ofta, väldigt ofta ett vin som heter "Rusicanello". Nej det var inte det godaste vinet men det var det billigaste vinet. Cirka 10 kronor kostade det för 1½ liter.

Pizzorna var jättegoda men det tog ett tag innan vi insåg det. Det var av naturliga skäl (kanske italienska skäl) inte samma sak på dem som hemma. Ofta hade pizzorna ingredienser som ägg, bacon, salami och ofta inte mer än tre saker max fyra saker. 

Letojanni 
På vägen ner mot Taormina igen



En av de sista kvällarna och kanske mest minnesvärda måltiden åt på balkongen. Vi gick in i närmaste matbutik och köpte på oss massor av korvar, ostar, vindruvor och naturligtvis en flaska "Rusticanello" - det billigaste vinet. 

Vi dukade upp på balkongen och satt och tittade på berget Etna. När mörkret fallit såg man röken från berget som eldsflammor. Rätt spännande faktiskt! 

Delikatesser på balkongen
Utsikt från Taorminas utgrävningar

Vi gjorde två utflykter under veckorna. Vi åkte en organiserad utflykt till ön Vulcano och en annan dag tog vi lokalbussen till Palermo. Vi kan verkligen rekommendera Sicilien. Här finns så mycket spännande saker både med den vulkaniska naturen och historia.

Sen är det ingen nackdel att du kan sola och bada och att du är i Italien med allt vad det innebär gällande mat och dryck. Sicilien är absolut en av de bästa resor vi gjort. 

Här fortsätter resan