Spännande dagsutflykt till de Lipariska öarna

Utsikten från berget på Vulcano
Vi var på charterresa till Giardini Naxos på Sicilien i september 1997. Vi valde att följa med Fritidsresorna på deras utflykt till ön Vulcano. 

Vulcano är en av sju öar - Lipariska öarna - strax norr om Sicilien. Den mest kända av de sju öarna är troligen Stromboli. Det finns en Ingrid Bergmanfilm med samma namn. Vi hade blivit rekommenderade att ta på oss kläder vi inte var rädda om. 

Redan innan vi stiger i land på ön ser vi att det ryker svavelångor från berget Vulcano. Berget och ön heter Vulcano. Vi klättrar upp på berget. Det är inte svårt men man bör i alla fall ha lite kondition. Uppe på berget ryker det en hel del svavelånga på flera ställen. Vi kan vi titta ner i kratern som är stor och där nere i botten bubblar det fortfarande.

Jag funderade på om de har någon evakueringsplan på ön. Senaste utbrottet var för cirka 100 år sedan och i geologiska sammanhang är väl inte det så länge sedan.  Uppe från berget hade man fin utsikt över havet och över alla svavelångor.

Janne väntar på båten
Bland svavelångor på Vulcano


Väl nere från berget igen är det lunchdags. Lunchen på Vulcano var bland det godaste vi någonsin ätit. Guiden rekommenderade att vi skulle äta svärdfiskrullader och det gjorde vi. Svärdfiskrullader som är en specialitet för trakten och enormt gott. Rekommenderas! 

Efter lunchen badade vi i champagnebukten och i en "äcklig" lerpöl. I champagnebukten (i havet) var vattnet runt 40-45 grader varmt. Här vadade turisterna omkring. Här och där brände man sig på vattnet.

Efter att ha badat i champagnebuken gick för att bada i en stor svavelpöl. Pölen var full av lera och det luktade verkligen ruttna ägg. Det sades att man skulle bli frisk om man badade i 20 minuter så där satt Vulcanobor och vi turister. Äckligt men charmigt!

På kanten av kratern

På väg ner igen

Utflykten till Vulcano avslutades med normalt bad i havet med en sandstrand. Sanden var dock svart av lava, men här kände man ändå att man blev ren från gyttjepölen.

Hemma på hotellrummet igen lade vi ut kläderna vi haft under dagen på balkongen för de luktade ruttna ägg. De fick ligga på balkongen tills vi åkte hem och de luktade fortfarande ruttna ägg. Utflykten var enormt intressant med alla dessa vulkaniska naturupplevelser. Det är en utflykt vi absolut rekommenderar. 

En annan av dagarna på Sicilien gjorde vi en utflykt till Palermo.