Palmeros katakomber och katedralen i Monreale

Janne vid klostret i Monreale
Vi gjorde en charterresa till Gardini Naxos på Sicilien i september 1997. En dag reste vi med en turistbuss vi själva hittat till Palermo eftersom Fritidsresor inte hade den utflykten. Resan började väldigt, väldigt tidigt på morgonen och vi var framme i Palermo efter några timmar.


Första stoppet blev i Monreale som är en stad strax utanför Palermo. Vi besökte ett kloster och därefter en jättekatedral som låg alldeles bredvid klostret.

Klostret var en stor byggnad och det var kanske byggnaden själv som var intressant. Om ni ser på bilden till höger kan ni se byggnadsstilen. Klostret och katedralen ligger i stort sätt bredvid varandra.

Jättekatedralen var enorm och jag har svårt att berätta någonting annat om den än att det var maffigt. Det gjorde inte saken sämre att just när vi kom var det en massa barn som sjöng i kyrkan och det hördes att akustiken var god. Det "dånade" (inte illa menat) verkligen i hela kyrkan. För att ge klostret och katedralen mer rättvisa kan läsa bakom denna: Länk till klostret och katedralen .

Monreale och klostret
Jag vid klostret i Monreale

Bussen tar oss vidare in till Palmero. Här tittar vi på några fler kyrkor tillsammans med en guide. Bland annat tittar vi på katedralen i Palermo och de många olika rummen som fanns där. Det var säkert intressant men många kyrkor hade det blivit. Katedralen i Monreale var utan tvekan finast.

Lunch fick vi äta på egen hand. Vi bestämde oss för att försöka hitta McDonalds´. Ingen av oss hade ätit på McDonalds´ i Italien. Vi hittade ingen McD men väl en liten lokal pizzeria. Det var tomt på restaurangen men vi slog oss ner och beställde - pizza.

Katedralen i Monreale
Katedralen/klostret i Monreale


Killen som tog upp beställningen försvann. Vi väntade och väntade och väntade. Vi började bli stressade för vi skulle tillbaka till bussen. Då kommer killen tillbaka på en moppe med två pizzakartonger. Ganska snart får vi varsin pizza uppskuren i små lagom stora bitar att äta. Hade de inte pizza på den pizzerian?

Palermoutflykten avslutades med ett besök i Cappuccini-katakomberna. Katakomberna är en källare full av skelett av människor. Källaren känns till en början lite mackaber men enormt intressant. Man begravde helt enkelt personer på detta sätt och den senast begravda lär vara från 1920. Vid samtliga skelett kunde man läsa hur gamla de hade varit när de avled.
Här finns en sida som ger mer information om katakomberna: Länk till bilder från katakomberna

Katedralen i Palermo
Katakomberna i Palermo

Resan till Palermo var intressant. Vi hade startade tidigt och vi var trötta när vi kom tillbaka till hotellet. Minns inte idag men låt mig gissa att det blev en flaska Rusticanello på balkongen. Vi gillade vår balkong, Rusticanello och berget Etnas eldsflammor. 

Vår resa till Sicilien är en av de bättre resor vi har gjort.

Här fortsätter resan