En trevlig helg i Tallin, Estland

Janne på båten till Tallin
Den 17 augusti 1996 går vi ombord på båten Mare Balticum i Stockholm för att åka på en tredagarsresa till Tallin. 

Båten avgår klockan 17.30 och vädret är fantastiskt så vi börjar resan med att sitta på däck och dricka Saku. 

Saku är ett estländskt öl och känns roligt att Estland börjar redan här på båten. 

Nästa morgon är vi framme i Estland och vi börjar med en sightseeingtur. Vi promenerar runt staden och tittar bland annat på Gamla staden, en utsiktsplats och domkyrkan. 

I domkyrkan finns utdrag ur gästböckerna där några av Estonias offer har skrivit sina namn. De tog skydd för regnet och kylan i kyrkan sade kyrkovaktmästaren. Världen kändes orättvis för vi har ju strålande solsken. 

Alexander Nievski 
En arena i Piritas (tror jag)

Efter promenaden fortsätter sightseeingen i buss. Bussen tar oss till Alexander Nievski, en kyrka. Vi får gå ut och titta på kyrkan, en kyrka med kupoler, något som vi aldrig har sett tidigare.

Vi åker till Piritas - den plats där seglingarna hölls när det var OS (1980). Här finns också en sandstrand som vi mer än gärna hade stannat vid, men vi åker vidare med vår sightseeingbuss till en stor scen som vi idag inte minns namnet på.

När Sightseeing är slut blir vi avsläppta vid ett torg i centrala Tallin.  Här ser jättetrevligt ut med uteserveringar så här slår vi oss ner en stund. Nu dricker vi Tartu. Även det ett öl från Estland.

Janne med en Tartu på torget 
Vi köper glass på McDonalds´

Efter ölen på torget promenerar vi runt staden. Vi tittar i lite affärer, mycket handarbeten och vi går in i ett varuhus som är rätt lika våra västerländska varuhus. 

Vi går in i en större mataffär för det är alltid intressant att se vad landets befolkning äter. Vi hittar McDonalds´ och köper varsin glass (behöver ingen hamburgare just nu) och vi tittar lite bland gatustånd. Det säljs mycket stickat och blommor men ingenting som vi tycker vi behöver.  

Vi ska åka tillbaka till Stockholm ikväll igen så det blir inte mycket mer tid att göra någonting mer. Vi söker oss tillbaka mot hamnen eller rättare sagt vi vill ha klart för oss var den ligger. När vi är vi tornet Tjocka Margareta så hittar vi tillbaka till hamnen. Det är inte långt därifrån.

En av alla gränder
"Tjocka Margareta"

Det sista vi gör i Tallin är därför att dricka några öl på baren vid Tjocka Margareta och därefter ska vi snabbt kunna ta oss till båten. 

En resa till Tallin kan absolut rekommenderas. En intressant plats och en annan kultur så nära. Det finns möjligheter att vi åker tillbaka hit någon dag. Det var väldigt praktiskt att få en hel dag där och sova på båten både dit och hem.