Vi åker på sightseeingtur vår första dag i Dubai

Jag utanför Dubai stadsmuseum
En vecka i mars 1996 åkte vi till Dubai. Det blev en veckas charter med Vingresor. Eftersom vi "bara" varit i Köpenhamn den helgen vi gifte oss i december 1995 så ser vi resan till Dubai som vår riktiga bröllopsresa. 

Att vi hamnade i Dubai var mest en slump. Vi tittade i resekataloger och hittade Dubai. Det var möjligt att resa dit i mars månad, det var varmt, modernt och spännande. För oss var det också en helt okänd kultur.  

Dubai är ett av 7 emirat i Förenade Arabemiraten (United Arab Emirates, UAE). Dubai är det näst största emiratet. Det största är Abu Dhabi, som även är namnet på landets huvudstad. I Dubai bor det ca 600 000 människor.

Vi bor på ett hotell Shell Inn som ligger i området Deira. Det är kväll när vi kommer fram men så klart ska vi ut och gå direkt. Vi promenerar ganska långt men kommer fram till affärer. Tittar lite efter butiker med tekniska saker eftersom vi läst hemma att de kan vara billiga här i Dubai. Innan vi går hem till hotellet igen hinner vi äta en Shwarma ute på gatan. 

Nästa dag följer vi med Vingresorna på en utflykt för att se oss om i Dubai. Vi åker blanda annat till Dubais stadsmuseum. Ett museum som visar Dubais historia. Dubai har bara funnits sedan 1970-talet och historien är inte lång. Museet är jättefint och säkert intressant men det är alldeles för varmt för att gå på museum så vi ger upp och lämnar museet ganska snart. Vi står hellre ute i solen och väntar på de övriga turisterna. 

Janne vid Jumeira Beach
Här väntar vi på en Abra (båten)

Efter museet åker vi vidare till Jumeria Public Beach, bara för att titta. Det är en fin strand där det är gratis att bada så hit kommer vi säkert tillbaka senare i veckan. 

Vi åker vidare till en souq. Vi promenerar genom denna souq och syftet är att komma till ett växlingskontor. Växlingskontoret ligger alldeles vid stadens creek (floden). När de som behöver växla pengar har gjort det kliver vi alla ner i en Abra. Abran är en båt som ska ta oss över creeken. Att åka över creeken är så gott som gratis. Det kostar löjligt lite pengar. 

Efter utflykten är vi tillbaka vid hotellet igen. Det har varit jättenyttigt för oss att göra den här utflykten för staden Dubai är ganska stor och vi har fått lära känna staden lite grann. Vår första dag i Dubai har varit jättetrevlig. I morgon ska vi ta oss till någon strand.

Här fortsätter resan