Pamukkale en häftig sevärdhet

Jag i Pamukkale 

En vecka i maj år 1995 reste vi, Janne och jag, på vårt livs första resa tilllsammans. Det blev en charterresa till Side i Turkiet. Syftet med resan var så klart att sola, bada, ta det lugnt och bara ha det trevligt.

En av dagarna bestämde vi oss för att hyra en bil och själva köra till Pamukkale. Det sades att det var 28 mil enkel resa och eftersom båda hade körkort så skulle vi lätt klara av det. Det skulle inte vara några problem.

Vi var nog rätt naiva i den inställningen, vi borde ha kollat en karta för att inse att de 28 milen gick till stor del över berg och vägarna var långt i från spikraka. Det var inte bara att trampa gasen i botten och köra. Först och främst var det inga stora motorvägar utan små vägar som slingrades sig uppför bergen och nerför bergen. Det tog sin tid att komma fram, bra mycket längre tid än vi räknat med.

Pamukkale
Pamukkale

Väl framme var resan i alla fall värt besväret för häftigt var det. Pamukkale är en sevärdhet som naturen har skapat av kalkvatten. När man ser det på håll ser det ut som snö och is men kommer man närmare ser man att det är vatten och vattnet är fullt av kalk. Det var ett stort och häftigt område. Man  kunde gå omkring i vattenpölarna och om var de stora nog kunde man bada i dem. Vattnet var varmt och kändes som mjukt och mycket lent lervatten.

Vägen tillbaka till Side går så klart också över bergen. Det blir mörkt innan vi är tillbaka i Side och resan blev rätt tröttsam. När vi är tillbaka i Side är klockan över 23:00 och våra närmaste affärer har stängt men vi hittar en restaurang där köper en flaska Raki.

Pamukkale
Vår hyrbil sent när vi är hemma

Vi är enormt trötta och vi har inte ätit något vettigt på hela dagen. Raki är väl inte det kroppen mest behöver men det är vad den får. Vi dricker mycket Raki den kvällen och somnar framåt småtimmarna.

Trots allt har det varit en jättebra dag. Pamukkale rekommenderas varmt men en att göra en dagsutflykt från Side till Pamukkale var ingen höjdare utan ett mycket naivt beslut. Det blev riktigt tröttsamt att köra de 28 milen tur och retur på en dag.