Finmiddag på Tollbua sista kvällen i Trondheim

Tollbua entrén
Vi har haft några trevliga dagar i Trondheim. I morgon ska vi resa hem igen så i kväll ska vi äta på en finkrog. Hittills har vi ätit en lunch på McDonalds´ och middagar på Baklandets Skydsstation respektive Three Lion Pub. I kväll ska vi äta på restaurang Tollbua, som finns nämnd i Guide Michelin, men de har ingen stjärna.

Det finns två restauranger i Trondheim som har en stjärna i Guide Michelin, FAGN och Speilsalen. FAGN har vi gått förbi och sett utifrån och vid Speilsalen fick vi möjlighet att i alla fall titta in. Visst hade det varit roligt att äta på en stjärnkrog, men vi gjorde valet lite enklare för oss.

Restaurang Tollbua ligger precis utanför Hotel Clarion Trondheim, där vi bor. Nu har dagen varit rätt regnig så det kändes utmärkt att bara behöva gå över gatan för att komma till en bättre restaurang. Vi har bokat bord klockan 18:30. 

Vi blir väl mottagna och placerade vid ett bord för två. Vi bestämmer oss för att äta deras sexrättersmeny. Den första rätten som serveras är en Röding från Lierne. Till rödingen serveras ett Rieslingvin. Rätt nummer två blir Kalvtartar och den som vill, alltså Janne, får riva tryffel över tartaren. Till maten serveras Soalheiro Granit, ett vitt vin från Portugal. Nu har vi kommit igång med ätande och börjar förstå hur det här ska gå till.

Röding från Lierne

Kalvtartar

Vinerna presenteras och serverades först och det gjordes av samma tjej vid varje tillfälle. Strax efter vinet kommer maten. Här är det kockarna själva som presenterar och serverar den mat de har skapat. Det kommer olika kockar vid varje maträtt.  

Rätt nummer tre blir Dinkelbröd med rökt lax och krusbär. Vinet till rätt tre blir en Chardonnay från Frankrike. Som rätt nummer fyra serveras Lyr, en fisk som jag inte har lyckats översätta. Till fisken serveras en Grüner Weltliner, som väl troligen är från Österrike.

Dinkelbröd och rökt lax

Lyr, en fisk

Vi får frågan om vi vill ha en paus i ätande. Det blir mycket mat och dryck på kort tid så vi väljer att ta paus en stund. Janne sitter så han ser vad som händer i köket, där alla kockar står öppet och fixar sina rätter. När det blir paus passar även jag på att vända mej om för att se lite. 

Lammharissa

Brioche och vinteräpplen

Pausen är snart över och nytt vin och ny mat presenteras och serveras. Den femte rätten som serveras är Lammharissa och till det serveras ett rött vin Cloudy Bay från New Zealand. Avslutningsvis som sjätte rätt serveras Brioche och vinteräpplen och en vit Vega Sicilia. 

Jag har roat mej med att Googla vinerna vi fick. Priset för en flaska är strax under 200 kronor på Systemet och de två dyraste kostar 490 kronor respektive 525 kronor. Det är bara roligt att veta hur dyra viner vi dricker.  

Köket på Tollbua

Huset Tollbua

Klockan är 21:48 när vi lämnar restaurangen. Det blev verkligen en helkväll och en lyckad sådan. Vi fick bra service, goda viner och några av maträtterna var gudomliga. Restaurangen finns som sagt nämnd i Guide Michelin och jag tror nog de har en ambition att få en stjärna. Jätteroligt för oss att ha varit där.  

Det har varit roligt att vara i Trondheim också. I morgon blir det bara att packa och äta frukost sen ska vi resa hem till Sverige igen. 

Nästa inlägg